IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Отсечката на метрото между университета и Стадион Юнак готова до 2009*

Японската компания Тайсей корпорейшън ще плаща неустойки за забавянето на строителството

15:02 | 13.12.07 г.
Автор - снимка
Създател
Метростанция "Климент Охридски" - проект. Илюстрация: metropolitan.bg
Метростанция "Климент Охридски" - проект. Илюстрация: metropolitan.bg
Предвижда се строителството на отсечката от софийското метро, свързваща Стадион Юнак и Софийския университет „Св. Климент Охридски“ да приключи технологично в края на 2008 г. Това коментира за Investor.bg зам.-кметът по транспорта Велизар Стоилов.

Министърът на транспорта Петър Мутафчиев, зам.-кметът по транспорта и журналисти обходиха пеша днес въпросния участък, по който е готов тунелът в едната посока, поставени са траверсите и се извършват укрепителни работи.

Велизар Стоилов посочи, че според договора с японската компания "Тайсей корпорейшън" участъкът е трябвало да бъде готов в средата на ноември тази година, но строителството се е забавило, така че според последните разчети технологично строителството ще завърши в края на 2008 г., след което ще се проведат изпитания, така че реално метрото по този участък ще влезе в действие март-април 2009 г.

На въпрос на Investor.bg за плащането на неустойки заради забавянето зам.-кметът потвърди, че ще има такива според клаузите в договора, като договорените неустойки ще се удържат от сумите, които трябва да се изплащат на фирмата.

Санкциите ще започнат да се плащат, след като се набере пет на сто от сумата за изплащане, което ще стане в началото на следващата година.

Петър Мутафчиев каза от своя страна, че изграждането на метрото е един от приоритетните инфраструктурни проекти за държавата, особено строежът на връзката между летището и гарата. Вече е договорено 10 на сто от средствата по Оперативна програма Транспорт да се използват за изграждане на метрото.

Предвижда се още в началото на следващата година да започнат концесионни процедури за изграждане на паркинги при някои метростанции, сред които тази при ЦУМ, допълни Стоилов, а паркинга на спирката при станцията до стадион "Юнак" ще бъде с 520 паркоместа.
 
Във връзка с журналистически въпрос Петър Мутафчиев посочи, че по Оперативна програма Транспорт вече са стартирали тръжните процeдури за изграждане на връзката до гара Яна на магистрала Хемус с Околовръстното шосе и пътя Кърджали - Подкова. Подготвя се и тръжната процедура за концесията на магистрала Марица. По думите на министъра на транспорта подобряването на пътната инфраструктура създава условия за икономически рaстеж и привличането на чужди инвеститори.

Относно вчерашното решение на правителството да упълномощи Mинистерството на транспорта да извърши процедурите по закупуването на два самолета за Авиоотряд 28 (обслужващ държавния глава, премиера, председателя на парламента и др.), Мутафчиев коментира, че единият самолет се предвижда да се закупи на старо и да бъде на възраст до 5 години, като закупуването ще стане по възможност до края на следващата година. Той ще е предназначен за средно дълги разстояния. Това се налага, тъй като сертификатът за годност на ползвания сега Ту-154 изтича през октомври 2008 г. Новият самолет за дълги разстояния ще бъде доставен до 4-5 години, тъй като производителите имат много заявки за изпълнение. Вероятно и двата самолета ще бъдат взети на финансов лизинг.
 
*Информацията е актуализирана към 16,45 часа
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още