IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Всеки втори българин е ползвал потребителски кредит

Българите взимат заем за повече от една цел, но най-вече за ремонт и обзавеждане

13:27 | 13.12.07 г.
Автор - снимка
Създател
Всеки втори българин е ползвал потребителски кредит
Българите демонстрират висока склонност да ползват потребителски кредити - 46% от градското население вече е теглило потребителски кредит през последните 5 години, а около една трета възнамеряват да ползват такава услуга още в рамките на следващата година. Това показва проучване на Агенция Прагматика, проведено по поръчка на Райфайзенбанк.

Изследването е проведено през ноември тази година сред населението между 18 и 60 г. в градовете с над 25 000 жители.

Потребителските кредити са един от най-популярните банкови продукти след дебитните карти, показват резултатите от проучването. Изследваните лица демонстрират висока склонност да повторят избора си на този банков продукт – 55,7% от ползвалите кредит заявяват, че имат намерение отново да изтеглят такъв.

За разлика от потребителските кредити, кредитите с ипотека не са сред най-често ползваните предложения на банките - този продукт се счита за по-подходящ при по-крупни разходи, като закупуване на имот (47,8%), развитие на бизнес (22,9%) и строеж (22,9%).

Българите взимат заем за повече от една цел, но най-вече за ремонт (49,5%) и обзавеждане (41,8%), става ясно още от проучването.

На една от челните позиции (41,2%) се нарежда и желанието за покупка на кола чрез потребителски кредит. Закупуването на имот, желанието за развитие на бизнес и намерението да строят реализират съответно 36%, 23,3% и 17,7% от анкетираните. Заемът за почивка или екскурзия обаче не е популярен у нас – едва 6,5% от теглилите кредит заявяват, че биха го използвали с тази цел.

Като цяло най-важният фактор, от който се ръководят хората при избор на банка, са размерът на лихвите, годишните такси и таксите за обслужване (85% от интервюираните). За 50% от хората водещ фактор е опростената и бърза процедура – най-вече изискването за малък брой документи.

По данни на Българска народна банка кредитите за домакинства и нетърговски организации, обслужващи домакинствата, (НТООД) към края на октомври са на стойност 12,74 млрд. лв., или 38,3% от всички кредити. От тях потребителските кредити са в размер на 5,41 млрд. лв. (16,3% от всички кредити), като регистрират ръст от 40% на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:49 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още