IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Черноморските страни с неизползван търговски потенциал от 11 млрд. долара

Той може да се задвижи чрез сътрудничество между държавите в различни сфери на икономиката

17:52 | 12.12.07 г.
Автор - снимка
Създател
Черноморските страни с неизползван търговски потенциал от 11 млрд. долара
Търговски потенциал от 11 млрд. долара в Черноморските страни остава неизползван. Той може да се задвижи чрез сътрудничество между държавите в различни сфери на икономиката. До този извод са стигнали представители на 12-те страни от региона след срещите си в Турция и Гърция.

Търговският и инвестиционен потенциал е изчислен в рамките на програма, финансирана от Гърция, Турция, ПРООН и Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество. В следващите три години 12-те страни ще следват „Черноморска програма за промоция на търговия и инвестиции“.
 
70 български фирми ще имат възможност да се представят и да намерят своите чужди партньори. Като приоритетни за всички Черноморски държави са поставени машиностроенето, селското стопанство, хранителната промишленост, бизнес услугите, строителните материали, транспорта и информационните технологии.

Турция ще е първи домакин през юни 2008 г. на форум за машиностроенето. България ще организира форума по туризъм, като приоритетен отрасъл за страната ни, през октомври 2009 г.
 
Всяка страна ще има възможност да представя 10-те си най-добри фирми от дадената област в рамките на 3-дневната инициатива. Те ще са представители на малкия и средния бизнес. Това съобщи днес Иван Табаков, председател на Търговско-индустриалната камара във Варна, като съорганизатор от българска страна съвместно с Асоциацията на българските Черноморски общини.

През ноември 2008 г. в Украйна ще бъде организирана среща на представителите от селскостопанския бранш и хранителната промишленост, на форум в Москва ще бъдат представени бизнес услугите. Строителните материали ще бъдат представени в Гърция, Грузия ще бъде домакин на форума за транспорт, а в Румъния ще бъдат представени IT технологиите.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още