IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

По 300 лв. ще плаща държавата за назначаване на безработен

Новите мерки предвиждат работодателите да бъдат насърчавани от държавата да назначават на работа майки с деца от 3 до 5 години

14:44 | 12.12.07 г.
Автор - снимка
Създател
По 300 лв. ще плаща държавата за назначаване на безработен
Държавата ще насърчава работодателите да назначават определени групи безработни, като плаща за всеки назначен от тези групи минимална работна заплата, която за следващата година ще е 220 лв., и също така социални осигуровки, като общата сума за един човек възлиза на 297 лв. Това стана ясно по време на пресконференцията на ръководството на Министерството на труда и социалната политика (МТСП), провела се след днешното заседание на Министерския съвет (МС), на което правителството прие измененията в Закона за насърчаването на заетостта.

Новите мерки предвиждат работодателите да бъдат насърчавани от държавата да назначават на работа майки с деца от 3 до 5 години. Досега това насърчение въжеше за безработни самотни майки с деца до 2 години.

Въвежда се и друга нова насърчителна мярка - наемане на безработни за чиракуване. По принцип такива безработни са със слаба квалификация и за част от тях ще бъде необходимо да бъде нает и наставник, за което държавата ще плаща допълнително на работодателя още около 100 лв., тоест чиракът ще струва на държавата общо около 400 лв.

Новите предложения в Закона за насърчаване на заетостта предвиждат също държавата да субсидира заетостта за срок до 1 година на безработни хора на възраст между 50 и 64 години, които са с професии, даващи им право на ранно пенсиониране. Досега работодателите не бяха длъжни да назначават на работа такива хора и те нямаха право на включване в курсове за преквалификация, организирани от държавата. Освен това измененията в закона предвиждат държавата да подпомага финансово и стажа на младежи до 29-годишна възраст, които са придобили квалификация през последните 2 години, но все още нямат стаж по нея.

Друга новост в закона, предлагана от МС, е, че вече за трайно безработни ще се считат само хората, които са били регистрирани като такива непрекъснато за последните 12 месеца. Досега, когато даден безработен работи по-малко от 9 месеца и остане отново без работа, той също се считаше за трайно безработен. Трайно безработните имат предимство при включването им в програми за преквалификация и мерки по заетостта.

От МТСП посочиха, че те са предложили в бюджета за 2008 г. (който още не е гласуван от НС) средствата по социалните програми и мерки да възлизат общо на 190 млн. лв., колкото са и тази година. Разликата е обаче, че се предвижда по-големият дял от средствата да отиде за квалификационни курсове и насърчаване на заетостта, а по-малко - за изплащане на обезщетения за безработни, тъй като за последните 3 години безработицата у нас е намаляла от 16% на 7%. Точните разчети за изразходването на средствата ще бъдат утвърдени в Националния план за действие по заетостта за 2008 година, който ще се приема от правителството през януари.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:57 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още