IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френска фирма изнася производството си на гъши пух в Брезово

Вече сме на второ място в света по производство на гъши дроб, но на пазара има пренасищане и компаниите диверсифицират дейността си

09:17 | 13.12.07 г.
Френска фирма изнася производството си на гъши пух в Брезово

Предприятие за преработка на пера и пух от патици пренесе от Франция в Брезово Херман Верстапен, мажоритарен собственик на Брезово АД. По този начин стойността на активите на компанията ще нарасне с около 2 млн. лева до 17 млн. лева.

По данни на Апис Брезово АД, чието основно производство е на гъши дроб, е собственост на две чуждестранни компании - 20 на сто от капитала се държат от "Булком С.А.", Люксембург, а 80 на сто - от "Юралис гастрономи С.А.С." АД, Франция.

Производителността на двете линии за преработка на отпадъка от кланицата е около 200 килограм пух и пера в час, общо около 160 тона годишно. „Ние и сега преработваме в известна степен тази суровина, но около 60-65 на сто от нея изпращаме в Китай, където тя се изпира и влага в облекла“, обясни Верстапен.

Причината за диверсификацията на производството на Брезово АД е, че компанията очаква през 2008 година на световния пазар да се появи излишък от около 3 хил. т гъши дроб. Годишно се потребяват около 19 хил. тона от този деликатес, но производителността на компаниите в България, Унгария и Украйна нараства. България например е увеличила за три години производството и износа от 1200 тона на 2400 тона.

Побързахме да продадем целите си запаси от гъши дроб, магре (филе от патица, б.а.) и бут, за да не търпим загуби от спадащите цени“, обяснява Херман Верстпен. През 2006 година Брезово АД е произвело 700 тона гъши дроб, почти толкова магре и около 600 тона патешки бутчета, а годишният оборот е достигнал 40 млн. лева. Предприятието работи по 10,5 месеца годишно (без летните месеци) и преработва 1,1 млн. патици.

През последните три години България измести Унгария от второто място в този бизнес с нарастващо годишно производство и продажби от над 2000 тона гъши дроб. Номер едно в света продължава да бъде Франция с около 17 000 – 19 000 тона произвеждан и консумиран деликатес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още