IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Общинските съвети ще могат да определят кредитите си за капиталови разходи

Складирането на акцизни стоки включва съхраняването на акцизни стоки под режим отложено плащане на акциз в данъчен склад за складиране

18:27 | 11.12.07 г.
Автор - снимка
Създател
Общинските съвети ще могат да определят кредитите си за капиталови разходи

От следващата година общинските съвети да могат да определят размера на бюджетните кредити за финансиране на текущи и капиталови разходи в местните дейности, предвиждат предложените изменения в Закона за общинските бюджети, които се очаква да бъдат гласувани на второ четене на днешното извънредно заседание на парламента.

Въпросните средства са включени в разходната част на общинските бюджети (вкл. разходите за лихви и комисиони) и ще бъдат разпределяни по видове дейности.  

Плащането на главниците по общинския дълг се предвижда да бъде заложено в бюджетното перо за финансиране на дефицита. Законодателните промени са свързани с увеличаване на финансовата самостоятелност на общините, приета с последните поправки в Конституцията. 

Очаква се също днес да бъдат гласувани от парламента окончателно и измененията в Закона за акцизите и данъчните складове. Според последната редакция на част от текстовете, акцизът на безоловния бензин се повишава от 635 лв. на 685 лв. за 1000 л, на газьола – от 535 лв. на 600 лв. за 1000 л, а на керосина – от 485 лв. на 535 лв. за 1000 л.

Освен това в закона изрично се допълва изискването, че върху бандерола на тютюневите изделия трябва да е посочена и продажната цена, а при ръчно свитите пури – и броят на късовете в опаковката, както и цената на една пура. Досега тези изисквания се регламентираха с подзаконови актове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:37 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още