IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Държавата запази дела си в Пловдивския панаир, отхвърля листване

Държавата запази 51% от капитала, а 49% останаха в дружество на Гергов "Пълдин тур инвест"

14:46 | 11.12.07 г.
Автор - снимка
Създател
Държавата запази дела си в Пловдивския панаир, отхвърля листване

Няма да има промени в структурата на собствеността на международния панаир в Пловдив, стана ясно след Общото събрание на акционерите, съобщи БНР.

Държавата запази 51 на сто от акциите на панаира, а 49% останаха в дружество "Пълдин тур инвест", чиято собственост е смесена между бизнесмена Георги Гергов и община Пловдив.

Три варианта за изпълнение на инвестиционната програма са били предложени за обсъждане в Министерски съвет. Първият е всеки от акционерите да внесе по 50 млн. евро, а капиталът на дружеството да се увеличи със 100 млн. евро, като се запази структурата на собствеността. Втората възможност е частният инвеститор да даде 100 млн. евро, които да се отразят в капитала на дружеството и държавата да остане с дял от 20% в панаира или да компенсира инвеститора с имоти на стойност 100 млн. евро, например в столицата за представителство на панаира.

Третият вариант е Международен панаир Пловдив да бъде изваден от списъка на фирмите, забранени за приватизация, всеки от акционерите да предостави по 5%-10% от акциите си и пакетът да се пусне на борсата, се казва в съобщение на панаира.

Според Гергов държавата е отхвърлила всички досегашни предложения - да се ипотекира изложбеният център срещу банков заем, съсобствениците да внесат по 50 млн. лева, да се увеличи капиталът или да се дадат държавни имоти като обезщетение за сумата от 100 млн. евро, която ще предостави частният инвеститор, да се пуснат акции на борсата.

На днешното Общо събрание стана ясно още, че старият борд на панаира се запазва, а единствената промяна е, че се увеличава с още един член.

През 2007 са били вложени 6 млн. лв. в обновяване на материалната база и инфраструктурата. Изградени се 12 000 кв. м допълнителни експозиционни площи, ремонтирани са 3 палати, реновирано е пространството пред изложбения комплекс и трите парка в него, създаден е нов Център за услуги и информация. Приходите от Международния технически панаир се увеличиха с 46% до рекордните 17,4 млн. лева.

Над 12 млн. лева е печалбата на дружеството за 2007 г., според предварителни разчети, което е 2,5 пъти повече от миналата година, стана ясно още от представянето на дейността на панаира.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:44 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още