IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Засякоха нов вид фалшива банкнота от 20 лв.

Числото “20” не пулсира и не прелива в различни цветове, а при поставяне на банкнотата срещу светлинен източник се наблюдава лоша имитация на полутоновия портрет във водния знак

14:20 | 11.12.07 г.
Автор - снимка
Създател
Засякоха нов вид фалшива банкнота от 20 лв.

В Националния център за анализ (НЦА) на БНБ е регистриран нов тип неистинска банкнота от купюр 20 лева, емисия 1999 г. на БНБ, съобщиха от централната банка.

Този тип неистинска банкнота е с ниско качество и са имитирани някои от основните защитни елементи, които се проверяват най-вече от гражданите, като: холограмна лента, воден знак, осигурителна нишка, поясняват от БНБ. Няма имитация на релефния печат.

За да се разбере дали този тип банкнота е фалшива, трябва да се провери с пипане с пръсти дали хартията е различна от тази на истинските банкноти, като, ако не е, то тя е съвсем гладка, липсва релеф в печата при надписа „БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА” и портрета на Стефан Стамболов. Освен това при накланяне на неистинската банкнота липсват оптическите ефекти в холограмната лента. Числото “20” не пулсира и не прелива в различни цветове, а при поставяне на банкнотата срещу светлинен източник се наблюдава лоша имитация на полутоновия портрет във водния знак.

В случай на съмнение относно истинността на банкнота, централната банка призовава гражданите да се обръщат към нея се обърнете или към най-близката търговска банка, където ще проверят банкнотата.

Ако вече е получена неистинска банкнота, то тя трябва да бъде предадена в най-близкото поделение на МВР, където ще бъде издаден документ за предаването й.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:22 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още