IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Economist: Не се поддавайте на искания за бърз растеж на бюджетните заплати

Бързият ръст на заплатите оказва косвено влияние върху засилването на инфлацията

13:04 | 11.12.07 г.
Автор - снимка
Създател
Economist: Не се поддавайте на искания за бърз растеж на бюджетните заплати
Икономиката на България се развива с бързи и стабилни темпове през последните години, но към момента известен риск представлява сравнително високата инфлация. Това каза по време на кръгла маса, организирана от списание Economist, Крейг Отър, редактор и анализатор в списанието, който участва в изготвянето на прогнозите и анализите за България.

Тъй като нивото на инфлацията е един от основните критерии за въвеждане на еврото, правителството трябва да изготви специален план за действие за овладяване на инфлацията, която се е засилила през последните месеци, смята Отър.

По думите му косвено влияние върху засилването на инфлацията оказват бързите темпове на нарастване на работните заплати, особено в публичния сектор, и затова правителството не трябва да се поддава на многобройните искания за бързо повишаване на заплатите.

България трябва да запази валутния борд в страната до присъединяване към еврозоната, защото той гарантира финансовата стабилност, подчерта анализаторът.

Високият дефицит по текущата сметка е друг риск за икономиката, заяви Отър, като поясни, че според него той е свързан с недостатъчната производителност на труда в страната ни, което пък намалява конкуренцията на стоките при износа.

Като положителен фактор Отър отбеляза високия размер на чуждите инвестиции в страната ни, пояснявайки, че е по-добре те да са на зелено, т.е. да се създават нови производства.

Външното финансиране от една страна помага за високите темпове на икономически ръст, обаче ако е прекалено голямо финансовата система на страната ще се влияе в по-голяма степен от евентуални кризи на международните финансови пазари, заяви още Отър.

Според анализите на списанието след 1997 г. българската икономика се развива с бързи темпове, които са особено отчетливи след 2000 г., обобщи той.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:21 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още