IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анкета: Одобрение на намаляването на амортизационните норми в Монбат

На практика решението на Управителния съвет на Монбат АД ще доведе от известно увеличение на нетната печалба за сметка на намаляване на амортизационните разходи.

09:07 | 11.12.07 г.
Анкета: Одобрение на намаляването на амортизационните норми в Монбат

Близо 45% от гласувалите в анкета на Investor.bg оценяват положително обявеното намаляване на амортизационните норми от Монбат АД за 2008-2009 г. за производствените машини от 15% в момента на 10%. С това дружеството стана вероятно първото, въвело тази стъпка.

Отрицателно е отношението на 32% от гласувалите, а 23% не могат да преценят.

На практика решението на Управителния съвет на Монбат АД ще доведе от известно увеличение на нетната печалба за сметка на намаляване на амортизационните разходи. Тази мярка ще увеличи данък печалба за дружеството, който е поносим при 10% ставка, но ще направи Монбат по-атрактивно за инвеститорите поради обявяването на по-голяма чиста печалба и оттам по-големия дивидент, който е планирано да възлиза на 20% от годишната печалба.

Амортизационните разходи са данъчен способ за отчитане на инвестициите в материални активи. Направените инвестиции не се признават за разход веднага, а постепенно, като държавата е определила максималните процентни норми за различните активи. С амортизационните разходи се намалява счетоводната печалба, тоест облагаемия резултат.

Прилагайки по-малка амортизация през 2008 и 2009 г. например, Монбат АД не губи възможността в следващите години да амортизира по максимално допустимия от законите процент и да намали счетоводната си печалба, съответно данъците.

Всяко дружество може да прецени дали ползва даден актив 3, 4, 5 или 10 г. и дали да прилага максимално разрешената от данъчните закони норма или по-ниска. Например за компютрите е разрешена амортизационна норма от 50%, но всяко дружество може да прецени, че ще ползва компютрите си 4 г. и ще начислява 25% амортизация, като по-този начин няма да спести данък печалба и реално дружеството ще плаща увеличен данък сега, вместо след година или две и по този начин ще се намали богатството на акционерите, но в малка степен, защо корпоративния данък е само 10%.

Материалът не представлява препоръка за покупка или продажба на ценни книжа

Свързани компании:

Монбат АД(MONB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:47 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още