IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Албена АД и Албена Инвест холдинг получиха първоначален кредитен рейтинг

Дългосрочният кредитен рейтинг на Албена АД е bgA2, а на Албена Инвест холдинг - bgA3

17:29 | 10.12.07 г.
Автор - снимка
Създател
Албена АД и Албена Инвест холдинг получиха първоначален кредитен рейтинг

Националната агенция за кредитен рейтинг (НАКР) днес присъди първоначални кредитни рейтинги на Албена АД и Албена Инвест холдинг АД.

Дългосрочният кредитен рейтинг на Албена АД е bgA2, а съответният краткосрочен рейтинг е bgP-2. Перспективата на компанията е стабилна, се казва в съобщението на НАКР.

Рейтингът на Албена е от инвестиционен клас и показва мнение за качество над средното и малък кредитен риск. Високият рейтинг се подкрепя от постигнатата висока заетост в курортния комплекс и нарастващите приходи на стая, като същевременно се подобрява разпределението на туристите по държави и по този начин се намалява зависимостта на компанията от пазарната конюктура в една страна, смятат още от агенцията.

Албена осигурява солидно покритие на дълга си посредством оперативните парични потоци. Рентабилността на средните активи е сравнително ниска поради високата стойност на притежаваните недвижими имоти, уточняват още от НАКР.

Присъденият дългосрочен кредитен рейтинг на Албена Инвест холдинг е bgA3, краткосрочният е bgP-2, а перспективата на дружеството е стабилна.

Както и този на Албена АД, рейтингът на Албена Инвест холдинг е от инвестиционен клас и показва мнение за качество над средното и малък кредитен риск.

Кредитният рейтинг на Албена Инвест отразява добрия финансов и ликвиден провил на холдинговата компания и кредитоспособността на основните дъщерни дъщерни и асоциирани предприятия в неговия портфейл, се казва в съобщението на НАКР. Резултатите и развитието на холдинга са в много голяма степен зависими от състоянието на Албена АД, която едновременно се явява основен акционер, основна инвестиция и водещ контрагент на част от дъщерните дружества на Албена Инвест Холдинг, уточняват още от агенцията.

Върху високата кредитоспособност на холдинга влияе и постепенното преструктуриране на инвестиционния му портфейл. През последните години холдингът преориентира дейността на някои дружества и се освобождава от участия в предприятия, върху които не може да упражнява контрол, се казва в съобщението.

Кредитният рейтинг на Албена Инвест Холдинг е подкрепен и от изключително ниската му задлъжнялост. През последните 5 години финансовите задължения на холдинга (съсредоточени предимно в дъщерното му транспортно дружество), са покрити със средно 2,8 пъти повече парични средства и еквиваленти в консолидирания му баланс, отчитат от НАКР.

Местните рейтинги на НАКР представят мнението на агенцията за сравнителната степен на кредитен риск на дружествата в границите на България. При анализа се оценява способността и готовността на дадена компания да погасява финансовите си задължения напълно и навреме.

НАКР е асоцииран партньор на Moody’s Investors Service и рейтингите, които присъжда, се изготвят според световно-признатите методологии и практики на Moody’s. Определят се по сравнителна скала от bgАаа (най-висок рейтинг) до bgС (най-нисък).

Днес акциите на Албена АД поскъпнаха с 1,38% до 118,88 лв. при обем от 14 092 лота. Тези на Албена Инвест холдинг добавиха 0,74% към стойността си до средна цена от 20,44 лв. при изтъргувани 60 419 акции.

Свързани компании:

Албена АД(ALB)

Албена Инвест Холдинг АД(5ALB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още