IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Булгаргаз поиска 25% ръст на газа, готви се за листване до края на 2008

Компанията планира листване в София и Лондон, с което да привлече 4-6 млрд. евро за големи инфраструктурни обекти

14:38 | 10.12.07 г.
Автор - снимка
Създател
Булгаргаз поиска 25% ръст на газа, готви се за листване до края на 2008

Увеличението на цената на природния газ за първото тримесечие на 2008 г. да бъде 25,46%, поиска в заявлението си до Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) днес официално Булгаргаз. Това означава, че цената на природния газ от 1 януари 2008 г. би трябвало да стане 416,89 лв. на 1000 кубични метра без ДДС.

От Булгаргаз уточниха, че увеличението спрямо пределната цена, която беше обявила ДКЕВР за последното тримесечие на тази година, е 19,47%. Дружеството обаче продаваше газ на по-ниска цена от пределната, след като държавата в лицето на Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) се отказа от дивидента си за периода.

От ръководството на Булгаргаз посочиха, че официалното им предложение за увеличение на цената е по-ниско от прогнозното (33,57%), тъй като последното е направено при курс на долара спрямо лева 1,439 лева за долар, докато сегашният е 1,329 лева за долар. Освен това Булгаргаз намалява надценката, която взима, от 3% на 0,5%, тоест тя става 1,98 лв. за 1000 куб. метра вместо 11,86 лв. за 1000 куб. метра.

Във връзка с изчисленията на икономическото министерство, представени миналата седмица, че е възможно Булгаргаз да повиши цените само с 16-17%, главният изпълнителен директор на Булгаргаз Любомир Денчев заяви, че „вероятно експертите от МИЕ са работили със стари данни или са се заблудили“.

Във връзка с подписаните споразумения с Газпром за преминаване изцяло към пазарни цени до края на 2012 г. при търговията с руската компания страната ни фактически на тримесечие купува по занижени цени около 354 млн. куб. метра газ, което дава възможност като цяло цената на природния газ в страната ни да е по-ниска от средната в Европа, посочиха още от Булгаргаз. Предвижданията са цената на входа от януари 2008 г. да бъде 292 долара за 1000 куб. метра газ.

На въпрос на Investor.bg относно планираното излизане на Булгаргаз на фондовата борса Любомир Денчев коментира, че предварителните разчети на холдинга са той да излезе с продажба на българската и лондонската фондова борса на общо 20-30% от акциите си. Целта е от IPO-то да бъдат набрани средства в размер на 4-6 млрд. евро. Средствата, по думите на Денчев, са необходими за финансиране на големите инфраструктурни обекти, в които холдингът участва, като Бургас-Александруполис и Набуко. 

Денчев посочи, че стремежът е излизането на борсата да стане по възможност до края на 2008 година, а не да се чака последният момент за започването на реализирането на проектите и тогава да се търсят средства. Той обаче подчерта, че за да бъдат реализирани тези разчети за излизане на борсата на дружеството, те трябва да бъдат потвърдени от принципала, тоест МИЕ.

От ръководството на Булгаргаз съобщиха, че са извършили първото задгранично придобиване на акции, тоест закупили са под 1% от акциите на румънската Трансгаз, от която българската компания е закупила 9 хил. акции на стойност 1,1 млн. лв. От Булгаргаз гледат на тази покупка като на първата инвестиция от формирането на инвестиционен портфейл от акции на фирми от региона.

Още през януари или февруари ръководството на Булгаргаз смята да внесе в МИЕ предложения за създаване на свои дъщерни дружества, съобщиха още от ръководството на холдинга. Едното от предложенията ще бъде за създаване на инженерингова фирма с над 50% участие на Булгаргаз, която да извършва проучване, проектиране и строителство на обекти. Булгаргаз възнамерява още да създаде като смесено или самостоятелно дружество газоразпределителна фирма, която да извършва дейност в райони на страната, където още не са дадени лицензи за газоразпределение. Същевременно са в напреднал етап разговорите с OMV, Enel, RWE и Gaz de France за евентуалното създаване на смесени дружества за реализиране на съвместни проекти. 

Булгаргаз продължава да търси нова сграда за администрацията си, тъй като съществуващата в ж.к. Люлин няма възможност за надстрояване, съобщи още Любомир Денчев. В момента се води дело за собствеността на площта в близост до настоящата сграда, а част от служителите на фирмата са настанени в част от сградата на х-л Анел. По принцип са възможни и двата варианта - да се построи нова или да се закупи съществуваща сграда, обаче собствениците вдигат цените, щом разберат, че купувачът е Булгаргаз, допълниха от холдинга.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още