IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Пътните катастрофи водят до икономически загуби за 1 млрд. евро годишно

ЕС си е поставил за цел да намали жертвите при катастрофи с 50% до 2010 г. У нас вместо да намаляват, те се увеличават

13:36 | 10.12.07 г.
Автор - снимка
Създател
Пътните катастрофи водят до икономически загуби за 1 млрд. евро годишно

Проблемът с безопасността на пътищата у нас, който води до повече от 1000 жертви и над 10 000 ранени годишно (за 2006 г. цифрите са съответно 1043 убити и 10 215 ранени), оказва значително влияние върху българската икономика, се казва в изследване на Световната банка.

В допълнение на полицейските и медицински разходи на мястото на инцидента или в процес на лечение и възстановяване, заради големия брой на жертвите и пострадалите страната губи и от своята бъдеща производителност. Годишните щети на икономиката се оценяват на близо 1 млрд. евро.

„Нито една страна не може да си позволи да понася щети от такава степен година след година, така че за да бъдат те намалени, са необходими спешни мерки“, се казва в разпространен от транспортното министерство доклад на финансовата институция.

Заедно с всички останали европейски страни, България е поела ангажимента да намали жертвите от пътнотранспортни произшествия в съответствие с предписанията на Европейския съюз с 50% до 2010 г. Но докато останалите европейски страни стабилно намаляват броя на жертвите и ранените по пътищата, в България в момента се наблюдава повишаване на смъртността с 5% и на нараняванията със 7% годишно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:02 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още