IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Орешарски иска увеличаване на дела на частното пенсионно осигуряване

Засилено внимание изисква увеличаването на пенсионната култура на потребителите

12:41 | 10.12.07 г.
Автор - снимка
Създател
Орешарски иска увеличаване на дела на частното пенсионно осигуряване
Необходимостта от сериозно увеличаване на дела на частното пенсионно осигуряване посочи министърът на финансите Пламен Орешарски по време на дискусия по проблемите на пенсионната система в България, организирана от Икономическия и социален съвет, съобщи БТА.

Според Орешарски засилено внимание изисква увеличаването на пенсионната култура на потребителите и осигуряване на адекватно ниво на сигурност на инвестициите. В България са налице сериозни негативни демографски тенденции и по ключови демографски параметри България заема неблагоприятни позиции сред страните-членки на ЕС, припомни той.

През следващата година, в съответствие с увеличаването на осигурителния доход и инфлацията, се предвижда пенсиите да се осъвременят с 9,5 на сто, припомни социалният министър Емилия Масларова. По думите й въпросът е как тези проценти да бъдат разпределени - поравно, както досега, или да се увеличи тежестта на всяка година осигурителен принос.

Министър Масларова открои друг въпрос, по който трябва да се потърси консенсус - въпросът с така нареченото преизчисляване на пенсиите. Всички разчети за преизчисляване на пенсиите са показали, че ежегодното им индексиране е водило до постепенно доближаване на размера на първоначалните им стойности.

Осигурителната вноска е инвестиция в бъдещата стабилност и сигурност, а не осигурителна тежест или бреме, смята Масларова.

Тя заяви, че в рамките на две години са били осигурени средства за увеличаване на пенсиите 4 пъти и минималната пенсия се е увеличила с близо 50 на сто, а средната с повече от 30 на сто, като средната пенсия за 2008 г. ще достигне 200 лв. Равнището на осигурителните вноски за този период беше намалено с 9 процентни пункта, припомни министърът. Въведе се и нов механизъм за определяне на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст, допълни Масларова.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:47 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още