IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 10 декември

08:24 | 10.12.07 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 10 декември
Скрита диктатура вижда почти всеки втори у нас
в. Сега

44% от българите смятат, че демокрацията у нас е формална и по-скоро има скрита диктатура. Тези данни са от проучване на агенция "АССА-М" през декември и бяха оповестени при откриването на информационния офис на евродепутата Илияна Йотова. Проучването е за нагласите на българите година след членството в ЕС.

"Хората имат усещането, че в обществото няма реален плурализъм, че решенията се вземат някъде от някакви скрити центрове на власт, от някакви олигарси, които действат зад кулисите, от някакви чужди центрове, които отнемат от суверенитета на българските власти, от обръчи от фирми", обясни Михаил Мирчев, директор на "АССА-М". Усещането за неформални центрове на власт е един от източниците на големия песимизъм в България. Според Мирчев с тези нагласи можело да се обясни и ниската избирателна активност, и колебанието на хората между различни популистки партии.

Подаването на информация за сделки ще става по нова наредба
в. Дневник

От тази седмица разкриването на информация за закупени акции ще става по нови разпоредби, след като в петък беше обнародвана изцяло новата Наредба 39 за разкриване на дялово участие в публично дружество. Наредбата се приема заради хармонизирането на законодателството ни с това на Европейския съюз, затова в документа е описано както разкриването на участие в рамките на страни членки, така и за трети държави, които са извън съюза. Документът въвежда изцяло разпоредбите на Директива 2007/14/ЕС. Приемането му е свързано и с влезлия в сила на 1 ноември също изцяло нов Закон за пазарите на финансови инструменти, който своя страна транспонира европейската директива за пазарите на финансови инструменти или MIFID.

В новата наредба освен за придобиване на акции се предвижда и уведомление при придобиване на финансови инструменти, чрез които може да се упражнява контрол в общото събрание. Описани са по-детайлно акционерите и свързани с тях лица, които са длъжни да уведомяват Комисията за финансов надзор при всяка промяна на дяловото си участие, ако с нея притежаваният дял надхвърли или падне под 5% или число, делимо на 5. Свързани лица освен близки роднини са и тези, с които има сключено споразумение за следване на обща корпоративна политика, както и при предоставяне на акции за ползване с пълномощно, като обезпечение или по друг подобен начин. Ако придобиването е пряко, лицето трябва да уведоми и Централния депозитар най-късно до края на следващия работен ден.

Решението на проблема "Хемус" - между орел, рак и щука
в. Дневник

Прехвърлянето на вината за неподдържаните през зимата пътища и блокираната магистрала "Хемус" между Министерството на регионалното развитие и благоустройството, транспортното министерство, КАТ и Гранична полиция навлезе в нова фаза. След като МРРБ и фонд "Републиканска инфраструктура" в края на миналата седмица обвиниха превозвачите, че карат с летни гуми и без вериги и пречат на снегорините, министър Гагаузов лансира нова идея - забрана на движението на камиони по празниците, включително Коледа, Нова година и през уикендите. България е една от малкото страни, където на тировете е разрешено да се движат в дните, когато пътищата са натоварени, мотивира се той. Същото предложение ден по-рано отправи и шефът на държавната компания "Автомагистрали" Антон Антонов. Дружеството, което поддържа автомагистралите "Хемус" и "Тракия", няма да получи пари за декември заради хаоса през миналата седмица. Антонов също се оправда за непочистения сняг с тировете, които се движат в трите ленти и пречат на снегорините и камионите с пясък.

Инвеститори се оплакаха от кражба на дружество
в. Дневник

Компанията за инвестиции в имоти "Анамар дивелъпмънт" е заплашена от продажба на активите й от измамници, които с фалшиви документи са сменили членовете на съвета на директорите, твърдят собствениците на дружеството. Досегашните управляващи на "Анамар" Хорхе Константину Франко, Йоанис Атанасиос Колатас и Зумбулия Анастасиос Константину са заличени от фирменото дело с решение на Софийския градски съд от 12 ноември и на тяхно място са записани Румен Телбизов, Георги Костадинов и Гецко Димитров.

Членовете на стария борд съобщиха още, че след като е вписана промяната, документите за общото събрание са изчезнали от фирменото дело. Собствениците на дружеството разбрали, че са отписани от съвета на директорите, след като поискали справка за актуалното състояние на компанията си.

Плащаме половин данък за дом
в. Стандарт

Данъкът за основно жилище ще се плаща с 50% намаление и през 2008 г. Това решиха депутатите от бюджетната комисия през изминалата седмица, като приеха на второ четене промените в Закона за местните данъци и такси. За имот, който е основно жилище на човек с над 50% увреждания, данък сгради ще се плаща със 75% отстъпка. Така съществуващите сега отстъпки се запазват и през 2008 г. Кабинетът беше предложил общинските съвети да имат свобода сами да решават какви отстъпки да има за основно жилище и инвалиди. Но така много от общините можеше да "пропуснат" да гласуват каквито и да било отстъпки.

Догодина общините сами ще определят размера на налозите за къщи, коли, продажба на имот и наследство. Данъците за имотите ще може да се вдигат до два пъти над сегашното ниво. Това, заедно с евентуалното отпадане на отстъпките, можеше да вдигне до четири пъти данъка за основния апартамент и до 8 пъти налога за жилище на инвалид. За да не се стига до такива драстични скокове, депутатите решиха да запазят действащите сега отстъпки. Общините ще могат да вдигат данъка за колите до три пъти. Депутатите отхвърлиха предложението на НДСВ общините да имат право да намаляват данъците си.

Екскурзия до моловете
в. Стандарт

Екскурзия до мола е най-новата страст на българина. Хиляди нашенци от цялата страна атакуват с рейсове лъскавите хипермаркети в София и Варна през почивните дни, за да купят ефектни подаръци за Коледа. Предприемчиви автобусни фирми завъртяха бизнес с шопинг туристи от Стара Загора, Плевен, Ловеч и Видин. Те предлагат билети на половин цена за пазар в София. Четири рейса с видинчани щурмуваха "Скай сити" в събота сутринта. В автобус сме по 40 души, наели сме возилото за 250 лв., разказаха хората. Молът на бул. "Стамболийски" пък бе окупиран от Ловеч и Стара Загора. Хората бяха дошли с 5 микробуса. На връщане обаче си търсеха още една кола под наем за покупките.

Мъгла над столицата отново затрудни полетите
в. Новинар

Гъстата мъгла над столицата отново затрудни кацането и излитането на самолети на летище София. Вчера сутринта е анулирано кацането на самолета на “България ер” от Варна. Видимостта на летище София е под нужния минимум за приземяване, обясниха от аеропорта.

Това дали пилотът ще приземи машината при лоша видимост, или ще пренасочи кацането към аерогарите в Пловдив, Варна или Бургас, зависи изцяло от компаниите. Освен минимална видимост за кацане при мъгла има минимум и на самия авиатор и на самолета, обясниха от Ръководство въздушно движение. Промяна в разписанието на останалите излитащи и кацащи самолети вчера нямаше.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още