IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Поредно IPO и дългоочаквани Общи събрания определят събитията зa седмицата

От сряда до петък се подават поръчки за първичното предлагане на Зърнени храни; акционерите в Холдинг пътища и Мостстрой гласуват за сплит

08:33 | 10.12.07 г.
Автор - снимка
Създател
Поредно IPO и дългоочаквани Общи събрания определят събитията зa седмицата

Днес, 10 декември, трябва да станат ясни резултатите от първичното публично предлагане (IPO) на Билборд АД, поръчките за което се подаваха до петък. Емисията, която беше предложена на инвеститорите, е в размер на 1,5 млн. лв., разпределени в същия брой обикновени акции с номинална стойност от 1 лв. Плановете на Билборд са капиталът на дружеството да бъде увеличен до 7,5 млн. акции с номинал 1 лв. Минималният брой акции, при който предлагането ще се счита за успешно, е 1,2 млн. акции.  

Във вторник, 11 декември, ще бъде проведено дългоочакваното извънредно Общо събрания на акционерите (ОСА) на Холдинг Пътища, на което акционерите ще гласуват за осъществяване на сплит на акциите в съотношение 25 към 1, тоест ще бъде намалена номиналната стойност на акциите на дружеството от 25 лева на 1 лев всяка. 

Също във вторник ще бъде проведено и ОСА на ЗПАД ДЗИ АД, а желаещите да вземат участие в предстоящите Общи събрания на Биовет АД и Катекс АД трябва да придобият книжа от двете дружества преди края на борсовата сесия във втория ден от седмицата. 

Сряда, 12 декември, е денят, в който започва първичното публично предлагане на Зърнени храни АД. На инвеститорите ще бъдат предложени 42 696 400 акции, или 25 на сто от капитала на дружеството. Срокът за подаване на поръчки изтича в 17 часа на 14 декември, петък. Методът на провеждането на IPO-то е букбилдинг, а ценовият диапазон е от 4,40 лв. до 5,60 лв. за акция. 

От проспекта на дружеството става ясно, че ще бъдат предложени съществуващи акции и в компанията няма да постъпят средства, като предлагането е част от стратегията на Химимпорт да листва на борсата всичките си основни бизнеси.

За сряда е насрочено ОСА на Мостсрой АД, на което ще се гласува за извършване на сплит на акциите, като срещу една стара акция на Мостстрой ще се получават 9 нови. Това означава, че номиналът на книжата ще бъде намален от 10 на 1 лв. През същия ден ще бъдат проведени ОСА на Петър Караминчев АД, Еуротерра АД и Слънчев ден АД. В сряда е и последният срок за придобиване на акции от Родна земя холдинг АД, които дават право за участие в предстоящото ОСА. 

В петък, 14 декември ще се състои ОСА на Българско речно плаване АД, на което ще бъде гласувано овластяване на УС да увеличи капитала на дружеството до 100 000 000 лв., чрез издаване на нови акции, в срок до 5 години от промяната в Устава на компанията.

 Петък е и последният ден за записване на акциите от увеличенията на капитала на Българска роза Севтополис АД, Холдинг Варна А АД и Холдинг Нов век АД. 

За събота, 15 декември, който е обявен за официален работен ден, изтича срокът за търговия с правата на Експат АДСИЦ, които позволяват участие в увеличението на капитала на дружеството. Тогава е и последният ден за придобиване на акции, даващи право на участие в увеличението на капитала на Доверие обединен холдинг АД.  

Последното по-значимо събитие, насрочено за предстоящата седмица, е ОСА на Специализирани бизнес системи, което ще се състои в събота. На него ще се гласува за промяна в номиналната стойност на акциите на дружеството от 50 лв. на 1 лв. Към момента основният капитал на компанията е 5 млн. лв., разпределен в 100 000 акции, като след сплита общият брой на акциите ще се увеличи до 5 000 000. Също така акционерите на СБС ще гласуват за разпределяне на печалбата за 2006 г. като допълнителни резерви.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:44 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още