IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 8 декември

09:34 | 08.12.07 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 8 декември
България е против деленето на НЕК и "Булгаргаз"

в. Сега

България е представила отрицателно становище по предложението на Европейската комисия за разделяне на собствеността между големите енергийни предприятия, които пренасят ток и газ, и търговските дружества, които продават тези суровини. Това съобщи вчера зам.-министърът на икономиката и енергетиката Галя Тошева, която е представила позицията ни в Брюксел онзи ден.
Мотивът на България е, че ние сме разделили счетоводно предприятията за пренос от фирмата, която продава енергийните суровини, едва в началото на тази година и все още нямаме ясни резултати от този процес. Освен това либерализацията на пазара може да се постигне и по досегашния модел, като се засили регулаторният контрол и се повишат изискванията към тези предприятия.
 
НАП ще контактува с големите фирми само по електронен път

в. Сега

Шефката на Националната агенция за приходите (НАП) Мария Мургина предложи електронният подпис да стане задължителен за големите фирми и те да използват само това средство за общуване с приходната агенция. Предложението бе направено по време координационен съвет за информационното общество, който обсъди пакет от мерки, с които гражданите и фирмите да бъдат финансово стимулирани да общуват с администрацията повече по електронен път.
Според справката, представена от Мургина пред съвета, 47% от фирмите подават справка по ДДС само по електронен път, а 16% от работодателите регистрират трудовите договори по този начин.
В момента най-ниските цени на универсалния електронен подпис с валидност 1 година, предназначен за фирмите, са 60 лв., като още 44 лв. се плащат за подновяването му за следващата година. Максималната му цена е 84 лв.
НАП обаче все още не е приспособила напълно електронната си система за приемане на всички видове удостоверения, правене на справки и подаване на декларации по електронен път. Такава система в приходната агенция се изгражда от 2 години и последното отлагане на въвеждането й предвижда тя да стартира към края на 2008 г.
 
Британци и украинци оглеждат кремиковци

в. Стандарт

Митал продава "Кремиковци". Този слух, който витае от месеци, е на път да се реализира, научи "Стандарт". Кандидати са на огледи в комбината, потвърди пред наш седмичник директор на завода, пожелал анонимност. Според мълвата един от кандидатите е с украински собственици, както неотдавна и "Стандарт" писа. Става дума за руско-украинските собственици на базираното в село Дебелт предприятие "Прометстийл". Другият е британската компания "Стемкор".
Няма огледи, няма продажба, тези слухове вървят непрекъснато, коментира говорителят на "Кремиковци" Румен Занков. Украинци го оглеждат още откакто бе държавен, припомни той. С другия мераклия "Стемкор" отношенията били само търговски. Британците са основен доставчик на суровини, обясниха от комбината. Дю-дилиджънси се правят непрекъснато, но те не са потенциални купувачи, а са свързани с обслужването на облигационния ни заем.
Намеренията на индийския собственик Прамод Митал да продава завода непрекъснато намират място в новините. За тях се заговори малко след края на 2005 г., когато индийците купиха комбината. Други слухове пък твърдят, че компаниите, които са основните облигационери, се канят да вземат контрол над дружеството заради влошените му финансови резултати. За 9-месечието комбинатът отчете загуба от 72 млн. лв.
 
Пристигат пърите 50 шивачки от Виетнам

в. Стандарт
 
Първите 50 шивачки от Виетнам пристигат на работа у нас съвсем скоро. Те ще заменят родните професионалисти, които търсят поприще в чужбина. През 2008 г. отливът на работници от бранша ще бъде 5-10%, смятат експерти. Местата им ще бъдат заети от майстори на облекла от Азия, Украйна и Молдова, каза шефката на БАПИОТ Валерия Жекова. Родните фирми ще атакуват отново руския пазар. Имаме големи шансове да си върнем загубените през годините позиции, обясни членът на УС на асоциацията Илко Илков. В Москва печелим със съотношението между качество и цена, както и с подходящите за славяни кройки. Имаме договор за сътрудничество с над 140 000 руски фирми, допълни той. Родните фирми производители на облекла са засипани с поръчки, заяви Жекова. Ако не успеем да подобрим производителността, след години можем да се окажем без поръчки, изместени от други пазари, предупреди тя. В бранша има тенденция, след като се съкратят 10-15% от персонала в някоя фирма и се вдигнат заплатите на останалите, да се увеличава произведената продукция. Хората, които остават на работа, имат по-голям стимул да шият, коментира Жекова.
 
 
Упражняването на свободна професия ще се облага с ДДС
 
в. Дневник
 
Упражняването на свободна професия, включително на частен съдебен изпълнител и нотариус, ще се облага с данък върху добавената стойност (ДДС), реши парламентът, който прие на второ четене промените в Закона за данъка добавена стойност.
Депутатите приеха и предложението на независимия депутат Елеонора Николова да бъде освободено от ДДС процесуалното представителство, с което се осъществява правото на защита на физически лица в досъдебни, съдебни, административни и арбитражни производства.
Когато е започнала данъчна ревизия на лицето, срокът за възстановяване на данъка ще бъде срокът за издаване на ревизионния акт.  Изключение ще бъдат случаите при предоставяне на обезпечение в пари, в държавни ценни книжа или в безусловна и неотменяема банкова гаранция със срок на действие не по-кратък от четири месеца.
ДДС ще се възстановява в 30-дневен срок от подаване на справката-декларация, когато лицето е извършило за последните 12 месеца преди текущия месец облагаеми доставки с нулева ставка и облагаеми доставки с място на изпълнение на територията на друга държава членка. В тези случаи получателят трябва да е лице, регистрирано за целите на ДДС в друга държава-членка на обща стойност от 30 на сто от стойността на извършените от него облагаеми доставки за същия период.
Завишава се размерa на депозита за участие в търг с тайно и търг с явно наддаване от 10 на 20 на сто, с което ще се осуети практиката на симулативно участие в публичната продан на длъжниково имущество.
 
ЕНП помага на Бойко за десен алианс

в. Новинар

В началото на февруари следващата година политическото бюро на Европейската народна партия (ЕНП) ще се събере, за да разгледа молбата за членство в нея на ГЕРБ. Това стана ясно вчера след среща между софийския кмет и лидер на партията Бойко Борисов и делегация на евродесницата. Евродепутатът Кориен Уортмън-Кул обясни, че след завършването на процеса по обединението на дясното пространство в България резултатът трябва да е силно правителство, подкрепено от избирателите, които в момента дават солидна подкрепа за генералската формация. По думите на Куп обединението на десните в България е особено важно, затова ще бъдат и срещите с двете партии - членки на ЕНП – ДСБ и СДС. По повод евентуалното членство на ГЕРБ в евродесницата Куп добави, че настроенията към момента са положителни. Тя посочи, че ЕНП ще окаже подкрепа на Бойко Борисов и на ГЕРБ и относно предложението на партията за подписването на общо споразумение за съвместно управление след следващите парламентарни избори.
 
Режат армията с над 2000 щика

в. Новинар
 
Най-малко 2000 военнослужещи ще бъдат съкратени заради процеса на трансформцията към професионална армия, обяви вчера министърът на отбраната Веселин Близнаков. Той не се ангажира с точна цифра, но каза, че съкратените ще бъдат не повече от 9000 и не по-малко от 1000 души. Експерти от МО са поискали процесът на модернизация на армията да се удължи до 2010 г.
110 млн. лв. от излишъка на държавния бюджет са предвидени за военното ведомство, съобщи още Близнаков. 51 млн. от тях ще са за закупуване на вертолетите „Кугър\", а друга част - за ремонт на изтребителите „МИГ - 29\".
За Коледа Министерството на отбраната ще даде допълнителна основна 13-а заплата на военнослужещите в армията.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:21 | 27.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още