IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Представиха за първи път публично закона за студентското кредитиране

Заем по реда за студентско кредитиране ще могат да ползват студентите както в държавните, така и в частните висши училища

18:15 | 07.12.07 г.
Представиха за първи път публично закона за студентското кредитиране
Първата публична презентация на подготвяния закон за студентското кредитиране бе направена пред академичната общност на Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий" от министъра на образованието и науката Даниел Вълчев, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Законът бе обсъден на вчерашното оперативно заседание на правителството.
 
Заем по реда за студентско кредитиране ще могат да ползват студентите както в държавните, така и в частните висши училища. Възможността за отпускане на кредит ще се отнася за степените магистър, бакалавър и доктор.

Кредитополучатели могат да бъдат всички български граждани, както и граждани на ЕС, но само за базирани в България висши училища.

Погасяването на лихвите и главницата на кредита ще започва една година след дипломирането на студента, като все още се обсъждат възможностите за условията, при които заемът може да бъде опростен.

За кредитиране е избран моделът на облекчените заеми. Тъй като заемът е банково базиран, отпада необходимостта от създаване на нова институция за студентско кредитиране и системата ще работи практически без администрация.

Гаранционният фонд ще бъде създаден със средства от ЕС или от фискалния резерв.

Системата за кредитиране няма да наруши системата за получаване на стипендии. За тази и следващата година са предвидени по 10 млн. лева за студентски стипендии по оперативна програма „Човешки ресурси”, е съобщил още Вълчев.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:04 | 06.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още