IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Синдикати и работодатели се споразумяха за вдигане на заплатите под 490 лв.

Желязко Христов подчертава, че бизнесът ще се нуждае от 130 млн. лв, за да се компенсират ощетените работници

17:54 | 07.12.07 г.
Автор - снимка
Създател
Синдикати и работодатели се споразумяха за вдигане на заплатите под 490 лв.
Синдикатите и шест работодателски организации подписаха споразумение за увеличаване на брутните заплати под 490 лв. на заетите в реалния сектор след въвеждането на плоския данък от първи януари 2008 г., е съобщил след срещата пред журналисти председателят на КНСБ Желязко Христов, цитиран от БТА. По този начин ще се компенсира нетното намаление на месечното им възнаграждение. Христов подчертава, че бизнесът ще се нуждае от 130 млн. лв, за да се компенсират ощетените работници.

От друга страна, председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев е посочил, че данните на синдикатите и работодателските организации за ощетените работници от въвеждането на плоския данък се различават.

Докато данните на синдикатите са, че заплати до 490 лв. получават 1,2 млн. души, според шестте работодателски организации те са 300 - 400 хил. човека. По неговите думи, след въвеждането на плоския данък ще нараснат доходите на повечето работещи в частния сектор и ще се увеличи производителността на труда.

Заместник-председателят на Българска стопанска камара Дикран Табеян пък е напомнил, че за първите девет месеца на годината заплатите в частния сектор са се увеличили с 19%.

КНСБ, КТ "Подкрепа" и работодателските организации ще настояват за въвеждането на диференциран подход при определянето на препоръчителния индекс за повишаване на средната работна заплата през следващата година.

Синдикати и работодатели искат също министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова да разпростре действието на колективните трудови договори на отраслово или браншово равнище, както и договореностите за покриването на загубите от въвеждането на плоския данък. Те призовават правителството да разшири квотата за раздаване на ваучери за храна от 100 хил. на 300 хил. души.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:28 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още