IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

САЩ подкрепят проектите Бургас-Александруполис и НАБУКО

Според българската страна стратегическите проекти Бургас-Александруполис, НАБУКО и АЕЦ „Белене” ще гарантират енергийната сигурност на Югоизточна Европа и Западните Балкани

16:36 | 07.12.07 г.
Автор - снимка
Създател
САЩ подкрепят проектите Бургас-Александруполис и НАБУКО

САЩ подкрепят реализирането на проектите Бургас-Александруполис и НАБУКО, тъй като те дават по-голяма сигурност на европейския енергиен пазар. Това е казал днес при срещата си с премиера Сергей Станишев зам.-помощник държавният секретар на САЩ Матю Брайза, който е на работно посещение у нас, съобщиха от правителствената информационна служба.

Американският дипломат подчертава, че диверсификацията в условията на конкуренция дава възможност да се избира между няколко различни източници, което ще увеличи енергийната независимост. По думите на Брайза с геостратегическото си положение България има ключова роля при осъществяването на големи енергийни инфраструктурни проекти, свързващи Стария континент с други региони. Относно проекта за газопровода Южен поток американската страна изразява подкрепа за превръщането на България в регионален и европейски транзитен и разпределителен център на газ и петрол.

Според българската страна стратегическите проекти Бургас-Александруполис, НАБУКО и АЕЦ „Белене” ще гарантират енергийната сигурност на Югоизточна Европа и Западните Балкани и ще осигурят нови източници и маршрути за оформящия се общ европейски енергиен пазар. А газопроводът НАБУКО, който е един от 4-те приоритетни енергийни проекта на ЕС, има огромно значение за намаляване на зависимостта от един източник и доставчик на енергоресурси и ще осигури достъпа на страните от региона и ЕС до газовите ресурси на Каспийския регион и Близкия изток, затова България е силно заинтересована той да се реализира.

Проектът НАБУКО е бил дискутиран и на срещата на премиера Сергей Станишев днес с вицеканцлера и министър на финансите на Австрия Вилхелм Молтерер. И двете страни са откроили необходимостта от ускорена реализация на трансграничния газопровод, който е съвместна инициатива на газовите дружества на 5 държави – Булгаргаз, ОМV, Трансгаз, Боташ и МОЛ.

По предварителни оценки дължината на НАБУКО ще е около 3 300 км и той ще свърже централно европейските пазари със страните-производителки от Черноморско-Каспийския регион и Централна Азия. Проектната му мощност е 31 млрд. куб. м газ годишно. Необходимите инвестиции за изграждането на проекта ще са над 5 млрд. евро, сочат предварителните прогнози.

Премиерът и вицеканцлерът са обсъдили и икономическите отношения между България и Австрия. Отчетено е, че австрийските финансови инвестиции заемат 26% от пазарния дял в банковия сектор в страната ни. Капиталовложения има в почти всички сектори от икономиката ни, особено в енергоразпределение, телекомуникации, финанси, търговия и др. Стокообменът между България и Австрия през 2006 г. е 779,9 млн. долара, като ръстът спрямо предходната година е 24,3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:26 | 21.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още