IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Компенсираме българския отлив от текстилния бранш с шивачки от Азия

Средната заплата в бранша в България, Румъния, Сърбия, Албания и Македония е около 220 евро

13:29 | 07.12.07 г.
Автор - снимка
Създател
Компенсираме българския отлив от текстилния бранш с шивачки от Азия

През 2008 г. се очаква да се запази тазгодишната тенденция между 5 и 10 на сто от българските шивачки да напускат професията и страната. Това съобщи пред журналисти Волфганг Вайс, управител на "Вайс консултинг", предаде БТА.

Председателят на Българската асоциация на производителите и вносителите на облекло и текстил Валерия Жекова каза, че това ще бъде компенсирано с внос на шивачки от Азия, Бесарабия, Украйна и Молдова. Първите 50 шивачки от Виетнам се очаква да пристигнат в България, допълни Жекова.

Наемането на работници извън ЕС в България е сложна процедура и българското законодателство допуска до 10 на сто от средномесечния състав да са чужденци. В бранша работят 163 000 души и има около 3000 работещи фирми по данни за деветте месеца на 2006 г.

Ниските заплати, възможността да се използват нискотарифните самолетни полети са сред причините българските шивачки да предпочитат да работят на черно в чужбина други професии, посочиха специалисти от бранша.

Средната заплата в бранша в България, Румъния, Сърбия, Албания и Македония е около 220 евро, при около 60 на сто средна производителност. За новите десет страни от ЕС заплатата е между 500 и 600 евро, при 80 на сто производителност.

По данни на Съюза на производителите на текстил и облекло към ЕС, през 2006 г. България е произвела облекла за ЕС на обща стойност около 1 милиард евро, а Румъния - около 3,5 милиарда евро.

Най-много облекла са произведени за Европа от Китай - за 18 милиарда евро, от Турция - за 8 милиарда евро, от Бангладеш - за 4,5 милиарда евро, и от Индия - за 3,8 милиарда евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още