IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ще похарчим общо 1,38 млрд. лв. от бюджетния излишък

Средствата ще се изразходват основно за инфраструктура, екология и горива

14:02 | 06.12.07 г.
Автор - снимка
Създател
Ще похарчим общо 1,38 млрд. лв. от бюджетния излишък

Общо 1,379 млрд. лв. от бюджетния излишък за 2007 г. ще бъдат изразходвани за различни дейности до края на годината, съобщи на специална пресконференция премиерът Сергей Станишев.

Преди дни 900 млн. лв. от сумата бяха утвърдени от Народното събрание. По закон Министерски съвет може да изразходва по свое усмотрение 300 млн. лв. (1,5% от приходите в бюджета). Останалите средства се спестени от самите държавни институции.

Общо 175 млн. лв. от излишъка отиват към Министерството на държавната политика при бедствия и аварии, като 89 млн. лв. от тях са за закупуване на задължителните запаси от нефт и нефтопродукти за 2008 г. във връзка с директивата на ЕС. Други 25 млн. лв. ще се дадат за неразплатени горива от държавния резерв за миналата година.

За изграждане на националната система за спешни повиквания с единен номер 112 от бюджетния излишък се отпускат 48 млн. лв.

За изграждане на екологична инфраструктура (пречиствателни станции, канализационна мрежа в населените места, ВиК ремонти и др.) се отпускат общо 100 млн. лв.

Към Министерството на отбраната отиват общо 110 млн. лв., като 51 млн. лв. от тях ще се използват за закупуване на хеликоптери „Кугар“, 6 млн. лв. - за ремонт на самолети МиГ-29, около 15 млн. лв. - за ремонт на военна техника и т. н. Станишев обясни отпускането на тези средства с намаления дял на средствата за отбрана в бюджета за 2008 г.

На Министерството на вътрешните работи се отпускат общо 46 млн лв., като 4 млн. лв. от тях ще са за доизграждане на система за видеонаблюдение в София, а по-голямата част от останалите средства ще са закупуване на автомобили.

Най-много средства от бюджетния излишък – 247,5 млн. лв., ще се отпуснат на Фонд „Републиканска пътна инфраструктура“ за ремонт, модернизация и проектиране на пътища в страната. В тази връзка Станишев отбеляза, че в началото на 2007 г. фондът е имал 140 млн. лв. неразплатени стари задължения, а сега целта е в началото на следващата година почти да няма такива, още повече че един от основните приоритети на правителството е изграждането на пътната инфраструктура.

Около 14 млн. лв. ще бъдат дадени за капиталови разходи за изграждане на национална мрежа на държавната администрация, а други 5 млн лв. - за възстановяване и строителство на храмове и манастири.

29 млн. лв. отиват за извозване на отработено ядрено гориво.

На Министерството на образованието се отпускат допълнително 50 млн. лв., като голяма част от тях ще отидат за ремонти и закупуване на необходимата апаратура за университетите в страната.

За подобряване на инфраструктурата, свързана с ограничаване на свлачищата, се отпускат на Министерството на регионалното развитие и благоустройството 47 млн. лв.

За строеж на метрото в София правителството отпуска на Столична община 25 млн. лв.

Станишев обяви, че правителството ще заплати ДДС на общините за проектите по програма САПАРД, като сумата възлиза общо на 65 млн. лв.

Близо 192 млн. лв. пък ще бъдат прехвърлени към националния фонд към финансовото министерство за осигуряване на средства по проекти, които се финансират по оперативни програми на ЕС.

На Министерството на здравеопазването се отпускат 25 млн. лв. за осигуряване на апаратура за болници в страната.

Посочените средства би трябвало да бъдат усвоени до края на 2007 г.

Станишев обясни, че най-голяма „заслуга“ за големия бюджетен излишък са високите данъчни приходи. Той посочи, че въпреки изоставането в събираемостта на ДСС за първите три месеца на 2007 г. вече има преизпълнение. Корпоративният данък, чиято ставка беше намалена на 10% от началото на годината, е преизпълнен с 50%.

Финансовият министър Пламен Орешарски пък допълни, че се очаква в края на годината преизпълнението на приходите в бюджета да бъде 20%.

Станишев припомни, че пенсиите са били увеличени извънредно от 1 октомври с още 10%, за което са отишли 200 млн. лв., а коледната надбавка за пенсионерите от 100 лв. (миналата година в размер на 50 лв.) струва на бюджета 230 млн. лв.

Разчетите са, че ако в края на годината преизпълнението на приходите е по-високо от предвижданото в момента, средствата ще отидат в т. нар. „Сребърен фонд“, който е третият стълб на пенсионната система. В момента в него има над 200 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:32 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още