IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 6 декември

08:02 | 06.12.07 г.
Преглед на печата за 6 декември
Управителят на БНБ: Догодина може още да увеличим задължителните резерви на банките
в. Дневник
 
Възможно е през 2008 г. да има ново увеличение на минималните задължителни резерви, които банките поддържат в БНБ. Цената на финансирането също ще се увеличава. Това каза управителят на Българската народна банка Иван Искров в приветствие към представителите на банковия сектор на коктейла по случая Деня на банкера.

"БНБ ще продължи да следи внимателно темповете на растеж на банковия кредит. Както вече подчертах, текущите темпове на растеж от 60% не могат да бъдат разглеждани като устойчиви и безрискови за стабилността на системата. Кредитните условия на международните финансови пазари се затягат и това няма как да не се отрази и на българския кредитен пазар. В момента БНБ следи много внимателно как протича приспособяването на местната банкова система към промените на международните пазари. Същевременно, ако това приспособяване не е достатъчно, имаме готовност да приложим допълнителни мерки, така че темповете на растеж на банковия кредит да се съкратят до по-устойчиви нива, които не създават значителен риск за финансовата стабилност.", заяви управителят на централната банка.

"Булгаргаз" ще продава дълга на "Кремиковци"
в. Дневник
 
"Булгаргаз" води разговори с няколко големи банки за продажба на дълга на "Кремиковци", който беше разсрочен преди 4 години за десетгодишен период. Това съобщи главният изпълнителен директор на "Булгаргаз холдинг" Любомир Денчев пред парламентарната енергийна комисия. При правителството на Симеон Саксгобургготски газовата компания разсрочи 35 млн. лв. за десет години, като до момента задълженията са стопени на 18 млн. лв. Според изпълнителния директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов вече има проявен интерес от банките към дълга, но тепърва предстоят разговори с ръководството на металургичния комбинат.
 
Данъчните облекчения за деца - чрез работодателя
в. Новинар
 
Хората, които работят на трудови договори могат да ползват данъчните облекчения за деца от работодателя си. Това съобщи вчера шефката на Националната агенция за приходите (НАП) Мария Мургина. За целта родителят, който ще ползва облекчението, трябва да подаде специалната декларация в счетоводствата на компанията или ведомствато, в което работи най-късно до 31 декември.
Образците на декларациите могат да се разпечатат направо от интернет страницата на НАП. Тя е на адрес www.nap.bg. Счетоводителите пък са длъжни да преизчислят годишния данък на родителя и да му възстановят сумата най-късно до края на януари 2008 година. С документите трябва да има и писмен отказ на другия родител, който удостоверява, че няма да ползва облекчението, обясни експертът на НАП Евгения Попова. Декларации могат да се вземат и от клоновете на НАП.

МОН опитва да извади на светло частните уроци
в. Сега
 
Просветното министерство тръгва на щурм срещу частните уроци и с промени в закона за народната просвета ще се опита да извади на светло учителите, които си изкарват допълнителни доходи от платената подготовка. От години частните уроци се превърнаха в задължително условие за успешен прием в елитните гимназии и университетите, а доходите от тях са напълно безотчетни.
Учителите ще трябва да декларират пред директора, ако дават частни уроци на свои ученици или на деца, които кандидатстват в училището, където работи преподавателят, съобщи пред "Сега" Татяна Калканова, депутат от парламентарната група "Българска нова демокрация" и член на комисията по образование.

Държавата ще плаща за наемане на чирак
в. Сега
 
Ако работодател наеме безработно лице за чирак, той ще получава пари за обучението му в занаята. Това предвиждат изменения в Закона за насърчаване на заетостта, които правителството ще приеме днес. Тази насърчителна мярка е нова и се опитва да намали риска от отпадане от пазара на труда на слабо образованите и без квалификация безработни. На работодателя ще се дават средства за субсидиране на заетостта на наетия служител и за допълнително възнаграждение на наставника. Изискването към наставника е да притежава необходимата квалификация и да има минимум 3 г. трудов стаж.

Университет отдаде терен и студенти за кол-център
в. Дневник
 
Кол-център за провеждане на дейности като част от практиката на студентите ще бъде изграден във Великотърновския университет (ВТУ). От няколко месеца висшето училище води разговори с две белгийски фирми, като в края на миналата седмица беше подписано споразумение. Според договора университетът ще предостави помещение от 200 кв.м, а фирмата "Еврокор" се ангажира с пълното оборудване.
Всички разходи по строително-монтажните работи се поемат от белгийското дружество. Първоначалната инвестиция ще е около 80 хил. евро. Договорът за съвместна дейност е за 5 години. Като служители на кол-центъра нашите студенти ще предлагат продукти или услуги на потенциални и реални клиенти на различни компании от Западна Европа, обяснява зам.-ректорът доц. Багрелия Борисова.
 
Банди се специализират в измами с апартаменти
в. Новинар
 
Над 20 са сигналите, които постъпват в полицията годишно за прехвърляне на недвижими имоти у нас с фалшиви документи. Това съобщи вчера инспектор Грациела Петрунова от Икономическа полиция. По думите й в страната съществуват няколко организирани престъпни групи, които са се специализирали в тази дейност. От МВР обаче допълват, че има много българи, които стават жертва на измамите, но въпреки това не подават сигнал в полицията. Най-често хората губят апартаментите си, като подписват фалшиви договори с подвеждащи клаузи, заяви още инспекторката.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:04 | 29.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още