IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Търговският регистър на практика тръгва след няколко седмици

Очаква се до края на 2008 г. поне 90% от сериозните фирми да са се пререгистрирали, тъй като иначе не могат да участват в търгове и др.

15:47 | 05.12.07 г.
Автор - снимка
Създател
Търговският регистър на практика тръгва след няколко седмици
Търговският регистър на практика ще заработи след няколко седмици, когато ще бъдат осъществени първите пререгистрации на вече съществуващи фирми, казаха за Investor.bg от Центъра за изследване на демокрацията, чиито представители са участвали в изготвянето на Законопроекта за търговския регистър.

Между необходимите за пререгистрация документи е и удостоверение за актуално състояние на фирмата, което се получава от съда, а съдилищата са в новогодишна ваканция до 20 януари. Новите фирми могат да подават документи (ако са ги събрали) за регистрация още в първия работен ден на 2008 г.

Както беше обявено Търговският регистър тръгва от началото на 2008 г., след като въвеждането му в действие беше отлагано два пъти – в началото и средата на тази година. По закон в срок до три години всички съществуващи фирми трябва да се пререгистрират, в противен случай те автоматично се заличават.

От Центъра за изследване на демокрацията коментираха за Investor.bg, че се очаква до края на 2008 г. поне 90% от сериозните фирми да са се пререгистрирали, тъй като иначе не могат да участват в търгове и др. Освен това за наличните в регистъра фирми няма да е необходимо да подават при необходимост едни и същи документи в различните институции, тъй като информацията може да се вземе от Търговския регистър.

Съдията от Върховния касационен съд (ВКС) Борислав Белазелков коментира за Investor.bg, че до информацията от Търговския регистър, отнасяща се до последното актуално състояние на фирмите, всеки ще има свободен достъп чрез интернет. Достъпът до „историята” на фирмата обаче (например предишен съвет на директорите или предишно увеличение на капитала) ще бъде платен.

Електронната система на Търговския регистър е българска, въпреки че е използван опитът на Норвегия и САЩ, посочи още Белазелков. По думите му се очаква средно дневно за цялата страна да има около 2 000 вписвания на фирми.

От Центъра за изследване на демокрацията посочиха, че след като от години има регистър на особените залози, а съвсем скоро – и Търговски регистър, следва да се върви към създаване на регистър на юридическите лица.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:46 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още