IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

73% от българските програмисти вярват, че могат да се реализират в страната

Софтуерните специалисти сменят работното си място средно на всеки две години

12:17 | 04.12.07 г.
Автор - снимка
Създател
73% от българските програмисти вярват, че могат да се реализират в страната

Общо 73 на сто от програмистите в България смятат, че за да постигнат професионална реализация, не е нужно да напускат България, 14 на сто са на мнение, че могат да се реализират пълноценно само в чужбина, а 13 на сто нямат мнение, показва проучване, поръчано от Българската асоциация на разработчиците на софтуер (БАРС) и осъществено през септември от агенция Маркет Линкс.

По заемани длъжности делът на положително настроените към реализацията в България е най-голям при ръководителите на екипи/проекти (83 на сто), а най-малък – при IT специалистите (57%).

Проучването е направено сред 272 души, разработващи софтуер, на средна възраст 26 години, като 98 на сто от тях работят в София, а 1% - извън страната. 65 на сто от анкетираните са завършили университет.

Резултатите от анкетата показват, че софтуерните специалисти сменят работното си място средно на всеки две години.

През последните 12 месеца 80 на сто от запитаните са участвали в разработване на Web приложения или софтуер, а 68 на сто – в разработване на Desktop приложения или софуер. За периода 56 на сто са взели участие в разработване на приложения за управление на база данни, а 19 на сто – на приложения за мобилни устройства. 6% са разработвали Firmware приложения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:47 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още