IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 4 декември

08:08 | 04.12.07 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 4 декември

България с най-много американски зелени карти от ЕС за 2008 г.

в. Дневник

От България 1567 души получават американски зелени карти в програмата за 2008 г. Тя е сред 6-те европейски държави получили най-голям брой виза за постоянно пребиваване в лотарията на Съединените американски щати, съобщи Радио "Дойче веле". Водеща е Украйна с над 5 хиляди зелени карти. Следват Узбекистан, който се третира като европейска държава, с над 3 хиляди зелени карти, Турция и Албания с почти 3 хиляди и Румъния - 1526. От Западна Европа най-много зелени карти - по няколкостотин - получават Франция и Италия.

Само 1.7% от чиновниците се съкратени

в. Дневник

От 2005 г. до септември 2007 г. апаратът от държавни служители е намалял само с 1.7%. Това сочат данните на Националния статистически институт (НСИ) за броя на заетите. Ако през 2006 г. списъчният състав на работещите в бюджетните организации е включвал 434.9 хил. души, то година по-рано са били 437.1 хил. Данните на статистиката почти съвпадат с информацията на министъра на държавната администрация Николай Василев, който отчете в средата на октомври, че реално съкратените чиновници са 5 хил. Тогава той обясни малкото свиване на държавния апарат с присъединяването към администрацията на Националния осигурителен институт и Националната агенция за приходите. Първоначалните намерения на кабинета "Станишев" бяха да бъдат съкратени 10 на сто от чиновниците.

Бензинът по-скъп с 10 стотинки от догодина

в. Новинар

Цените на горивата ще се покачат със 7-8 стотинки на литър от началото на следващата година заради новите акцизи. Това прогнозира в интервю за Дарик радио председателят на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев. Цените могат да се повишат с още 1-2 стотинки заради ангажиментите на фирмите да поддържат по-големи запаси. Делчев посочи контрабандата на горива като един от ефектите на повишаването на акцизите. Нелоялната конкуренция може да се осъществи по различни начини – като прикриване на горива под формата на друг тип примеси, както и чрез митнически нарушения, от които да се спести акциз и ДДС, обясни Делчев.

Бизнесът готов да компенсира плоския данък с до 9.3%

в. Сега

Бизнесът и синдикатите се оказаха на крайно противоположни мнения за начина, по който трябва да се компенсират хората от частния сектор, които ще бъдат ощетени от плоския данък, стана ясно след среща на социалните партньори с министър Емилия Масларова. Според Стопанската камара е достатъчно еднократно увеличение на заплатите от януари. Според синдикатите бизнесът трябва да се бръкне за 130 млн. лв., за да обезщети работещите в реалния сектор със заплати до 450 лв.

Финландската "Алма медия" ще прави сайт за български имоти 

в. Дневник

Финландската медийна компания "Алма медия" (Alma Media) ще открие свой интернет портал за недвижима собственост в България, съобщи агенция SeeNews. Съвсем скоро в Хърватия ще започне да функционира уебсайтът City24.hr, който също ще е насочен към недвижимости. Намеренията на финландската компания са част от стратегията й за разширяване на бизнеса в Югоизточна Европа. След Хърватия и България планираме и сайт в някоя от страните на Адриатическо море, се посочва в интернет сайта на "Алма медия". 

БРП ще купува нови кораби

в. Дневник

Ресурс за покупката на нови кораби ще набира ръководството на Параходство "Българско речно плаване". Това съобщи пред "Дневник" изпълнителният директор на компанията Драгомир Кочанов. Финансирането им трябва да дойде от увеличенията на капитала на компанията в следващите 5 години. Вчера през БФБ - София, беше разпространена информацията за свикване на извънредно общо събрание. На него акционерите трябва да овластят управителния съвет да увеличава настоящия капитал, който е в размер на 28.959 млн. лв., докато стигне 100 млн. лв.

Рекет с тока 

в. Стандарт

Режим на тока или драстичен скок на цената му. Това е изборът, който предлага на абонатите си собственикът на Енергото в Североизточна България - немската компания E.ON. България трябва да постигне европейските стойности за изключване на тока, от които сега закъснява. Затова обаче ще се наложи цената да поскъпне драматично през следващите години. Тази мрачна прогноза направи международният енергиен консултант Браян Уормби. Той е бивш технически директор на енергийния регулатор във Великобритания и сега съветва E.ON. Държавната комисия за енергийно регулиране вече е представила план за намаляване на прекъсванията на тока, който трябва да се реализира до 2010 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:30 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още