IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Globul и Мтел искат допълнителен честотен ресурс*

Исканията са във връзка с увеличаването на броя на абонатите на двете компании, се казва в съобщенията

15:56 | 03.12.07 г.
Автор - снимка
Създател
Globul и Мтел искат допълнителен честотен ресурс*

Мобилните оператори Globul и Мобилтел поискаха днес от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) допълнителен ограничен ресурс-радиочестотен спектър в обхват 900 Mhz, съобщиха от двете компании.

Исканията са във връзка с увеличаването на броя на абонатите на двата оператора, се казва в съобщенията.

Предоставянето на допълнителния честотен ресурс, поискан от Globul, ще даде възможност на компанията за по-нататъшно модернизиране на мрежата и задоволяване на непрекъснато растящия трафик и потребностите на потребителите, заявяват от компанията.

От Мобилтел също изтъкват повишения трафик, множеството нови високотехнологични услуги и по–нататъшното модернизиране и развитие на мрежата като причина за искането си.

И двата оператора ще използват допълнителния честотен ресурс, за да въведат стандарта UMTS.

Съгласно Проекта за регулаторна политика за управление на радиочестотния спектър за граждански нужди, публикуван за обществено обсъждане от КРС миналата седмица, е видно, че в обхват 900 MHz е налице свободен ресурс, се казва в съобщението на Globul. Наред с това Европейската комисия, както и КРС в своя Проект на регулаторна политика предвиждат създаване на условия за облекчена регулация, както и възможност спектърът и в 900, и в 1800 MHz да бъде използван както за предоставяне на GSM и UMTS услуги, така и за други съвместими технологии за предоставяне на глас, данни и мултимедия.

По-късно от Макс Телеком също съобщиха, че са внесли в края на миналата седмица в КРС заявление за предоставяне на свободни честоти в обхвата 900 МHz. Целта на искането е да се разшири кръгът на предоставяните от компанията електронни и съобщителни услуги чрез WiMAX мрежата посредством изграждане на мрежа и предоставяне на услуги по GSM стандартa. Макс Телеком стартира официално WiMAX мрежата си в България на 16 октомври.

*Информацията е актуализирана киъм 17 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:53 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още