IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

МДААР сменя Майкрософт със софтуер с отворен код

Смяната може да започне още от следващия понеделник

13:06 | 03.12.07 г.
Автор - снимка
Създател
МДААР сменя Майкрософт със софтуер с отворен код

Министър Николай Василев е готов да инсталира експериментално свободен софтуер на компютрите на Министерството на държавната администрация и административната реформа (МДААР). Това предложение направи министърът днес на конференцията "Приложение на системите с отворен код и отворени формати в администрацията", предаде БТА.

Тодор Ялъмов от фондация "Приложни изследвания и комуникации" каза, че програмисти могат още от следващия понеделник да влязат в министерството и да започнат да инсталират софтуер със свободен код вместо използваните досега програмни продукти на "Майкрософт".

Министър Василев посочи, че договорът, подписан през 2002 г. с "Майкрософт" за внедряване на софтуер в държавната администрация, е бил изгоден за държавата по много причини. Той е сключен в долари, а стойността на долара спрямо лева постоянно намалява и така лицензираният "софтуер" поевтинява. Този договор изтича през май идната година и за следващ период ще бъде сключен договор след процедура по обществена поръчка, посочи Николай Василев.

Той уточни, че повече от 45 хиляди държавни служители вече са обучени да работят с продуктите на "Майкрософт". Интересът към тези курсове е много голям. Вече са се записали няколко хиляди магистрати и повече от 10 хиляди полицаи, посочи той.

Около 93% от софтуера в света е на "Майкрософт" и това е световен проблем, а не проблем на малка България, каза още министър Василев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:34 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още