IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Фармацевти: Намалете ДДС на лекарствата, а не надценките им

Намаляването на надценките няма да доведе да понижаване на цената, твърдят от Българския фармацевтичен съюз

13:10 | 03.12.07 г.
Автор - снимка
Създател
Фармацевти: Намалете ДДС на лекарствата, а не надценките им
Намаляването на надценките на лекарствата няма да доведе до понижаване на цената им. Това заявиха на пресконференция днес от Българския фармацевтичен съюз.

Ръководството на съюза смята, че действителен ефект върху цената на лекарствата може да окаже намаляването на ДДС, което сега е 20%, както за всички стоки. От фармацевтичния съюз дадоха пример, че в повечето страни в ЕС ДДС за лекарствата е по-ниско и е между 5 и 10%, като само в Норвегия и Дания то е 25%, както за всички останали стоки.

Преди време Министерството на здравеопазването посочи, че предвижда с измененията в Наредбата за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти надценката за аптеките да бъде намалена.

От ръководството на фармацевтичния съюз заявиха, че дори на тях не е ясно какви надценки на лекарствата в крайна сметка са включени в последния, трети, вариант на въпросната наредба.

Министърът на здравеопазването Радослав Гайдарски наскоро каза, че от министерството са се съобразили с някои становища на бранша и намалението на въпросните надценки ще бъде по-малко от първоначално предвиденото.

В тази връзка от фармацевтичния съюз коментираха, че ако намалението на надценките е малко, най-вероятно няма да има фалити на аптеки, както първоначално се прогнозираше, но ще бъде сериозно затруднено внедряването на т. нар най-добри практики в бранша.

От ръководството на съюза поясниха за Investor.bg, че в момента надценките в зависимост от цените на лекарствата варират между 20 и 28%. Това дава възможност на търговците на едро и на магистър-фармацевтите да правят отстъпки в крайната цена при търговията на дребно. При евентуалното намаление на надценките ще бъде снижена и възможността за конкуренция. Фармацевтите предупредиха, че след като бъде публикувана официално наредбата, те ще преценят дали да предприемат една или друга форма на протестни действия.

Фармацевтите посочиха още, че с друга наредба, свързана с бранша и излязла наскоро, таксата за издаване на разрешително за откриване на аптека вече става 5 хил. лв., което според тях е много.

От изнесените данни стана ясно също така, че към момента по-евтини спрямо България като цяло са лекарствата в Словакия и Полша, а приблизително на същото ниво са цените им в Гърция. Спрямо средните за ЕС цени на лекарствата у нас те са по-ниски, обаче спрямо доходите на населението са по-високи, сочат изчисления на съюза.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още