IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цените на производител в промишлеността с нов рекорден ръст за тази година

На годишна база индексът нараства с 10,3 на сто, което е най-големият ръст на цените на производител от януари

17:00 | 30.11.07 г.
Автор - снимка
Създател
Цените на производител в промишлеността с нов рекорден ръст за тази година

Общият индекс на цените на производител в промишлеността отбелязва ръст от 1,3 на сто през октомври спрямо септември, сочат данни на Националния статистически институт. На годишна база индексът нараства с 10,3 на сто, което е най-големият ръст на цените на производител от януари.

На месечна база индексът на цените на производител в добивната промишленост се увеличава с 2,3 на сто, а на годишна - с 6,4 на сто.

В преработващата промишленост индексът на цените на производител се повишава с 1,4 на сто през октомври спрямо септември. Спрямо октомври миналата година индексът се увеличава със 9,9 на сто.

Цените в производството и разпределението на електроенергия, газ и вода през месеца се увеличават спрямо септември с 0,4 на сто, а спрямо година по-рано - с 14,3 на сто.

На годишна база ръстът на индекса на цените на производителите на хранителни продукти и напитки се усилва до 22,2 на сто от 21,3% през септември, а на месечна се забавя до 3 на сто от 2,5 на сто за предходния месец.

Индексът на цените на производителите на тютюневи изделия отбелязва спад от 4,2 на сто на годишна база и от 0,4% на месечна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още