IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Пшеницата у нас леко поевтинява, но още е от най-скъпите в света

Премахването на вносните мита за царевицата в ЕС от трети страни продължава да се обмисля от ЕК

15:25 | 30.11.07 г.
Автор - снимка
Създател
Пшеницата у нас леко поевтинява, но още е от най-скъпите в света

По последни данни реколтата от хлебна пшеница тази година в света като цяло не е слаба, както се прогнозираше първоначално, така че цената на стоковите борси постепенно спада през последния месец, стана ясно от изнесената информация от Софийската стокова борса (ССБ). През последната седмица отново се наблюдава леко повишение поради спирането на износа на пшеница от Аржентина за няколко дни.

За Investor.bg от борсата съобщиха, че преди два дни Европейската комисия (ЕК) официално е обявила временното премахване на митата за внос на пшеница от трети страни в Европейския съюз (ЕС), но премахването на вносните мита за царевицата продължава да се обмисля.

Към вчерашна дата цените на пшеницата в САЩ са 344 долара/т, във Франция – 350 долара/т, в Германия – 360 долара/т, в Русия – 256 долара/т (като има вероятност износното мито да се вдигне от 10% на 30%, което практически почти ще прекрати износа), а в България – 368 долара/т (по цена „продава”, без да има сключени борсови сделки). От ССБ уточниха, че в страната през последната седмица се сключват индивидуални сделки с хлебно зърно на едро при цена 450-500 лв./т. 

Борсовата цена „предлага” на бялото брашно тип 500 в чували през ноември се движеше в рамките на 685-750 лв./т, но сделки няма – което донякъде се обяснява със затворения цикъл на производство на мелниците.

Цените на царевицата у нас към момента са почти същите като при пшеницата – 460-490 лв./т (от най-високите в света), като през последните месеци борсови сделки не са сключвани. Към вчерашната дата цената на царевицата в САЩ, поради много добрата реколта, е 188 долара/т, в Украйна – 212 долара/т, в Унгария – 297 долара/т.

Цената на маслодайния слънчоглед в момента на световните борси се движи в тесните граници от 601-607 долара/т. Цената са суровото слънчогледово олио на борсата в Ротердам бележи ръст в сравнение с миналата седмица и към днешна дата 1 470 долара/т. У нас бутилка олио на едро се продава по около 2,25 лв.

Прави впечатление, че на годишна база цените на суровата продукция – пшеница и слънчоглед, са се повишили малко повече, отколкото тези на преработения продукт – съответно брашно и олио.

След постепенния спад на световните борси (не и у нас, където дори се покачваше)от началото на годината, цената на захарта през последния месец се стабилизира, като към вчерашна дата тя е: за рафинираната захар в Лондон – 287 долора/т, а за суровата захар в Ню Йорк – 214 долара/т. У нас към момента цената на едро на захарта в пакети от 1 кг е около 1,27 лв.

От ССБ посочиха, че за последния месец около 80% от оборота на борсата е от търговия с горива, главно течни. На въпроса на Investor.bg от ръководството на борсата отговориха, че към момента не може да се прогнозира как би повлияло на цените на нефта и природния газ евентуално преминаване към разплащания в евро или рубли, но със сигурност това няма да се отрази положително на икономиката на САЩ.

Посочените цени в лева са без ДДС

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:36 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още