IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Предложиха 1,2 млн. лв. за изграждане на електронен здравен портал

Консорциум "Информационни технологии в здравеопазването" беше единственият допуснат кандидат до втората фаза от оценяването

15:20 | 29.11.07 г.
Автор - снимка
Създател
Предложиха 1,2 млн. лв. за изграждане на електронен здравен портал
Консорциумът „Информационни технологии в здравеопазването" е предложил цена от 1,2 млн. лв. без ДДС за изграждане на Национален електронен здравен портал, стана ясно при отваряне на ценовата оферта, съобщиха от Министерство на държавната администрация и административната реформа (МДААР).

Трима кандидати - консорциум “Информационни технологии в здравеопазването”, “О БЕ ЕС – БЕ ГЕ” АД и консорциум “Българско електронно здравно досие – фаза 1”, подадоха оферти за участие в откритата от МДААР и Министерството на здравеопазването (МЗ) процедура за избор на изпълнител за изграждане на Национален електронен здравен портал и внедряване на личен електронен здравен запис за 40 хиляди служители от държавната администрация.
 
След разглеждане на подадените от участниците оферти комисията, назначена да проведе процедурата, отстрани от участие "О БЕ ЕС - БЕ ГЕ" АД и консорциум "Българско електронно здравно досие - фаза 1" поради непълнота и неизрядност на част от изискуемите документи. До втората фаза от оценяването - отварянето на ценовото предложение, беше допуснат консорциум "Информационни технологии в здравеопазването".

Съгласно приетата през декември 2006 г. Стратегия за внедряване на електронното здравеопазване в България главните оперативни цели, които трябва да се изпълнят, са ориентиране на системата на здравеопазването към крайния потребител; предоставяне на по-пълна информация на здравните специалисти; възможност за ефективна комуникация между тях; изграждане на интеграционна информационна среда.

Сред мерките в Стратегията е създаването на личен електронен здравен запис, който представлява съвкупност от електронна здравна информация за пациента и полаганите за него здравни грижи до момента. Предвижда се първоначално системата да обхване 40 хиляди държавни служители.

Като част от e-Health инициативите на Европейския съюз се предвижда изграждането на интегрирани централни електронни здравни портали в държавите членки на съюза. В този контекст стартира и изграждането на български Национален електронен здравен портал, който да дава възможност за централизиран достъп до здравните услуги чрез интеграционната система на електронното правителство (ИСЕП). Неговата основна функция е да предостави техническа инфраструктура за реализация на централизиран портал на електронното правителство и платформа за предоставяне на интегрирани електронни услуги.

За да се изпълнят основните цели на националната стратегия, беше сключен Меморандум за сътрудничество между МДААР, МЗ и НЗОК. Въз основа на този документ институциите обявиха съвместно настоящата процедура.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още