IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ал. Джоганов: Няма опасност за икономиката, но липсва информация за бизнеса

За притеснително се счита това, че песимистичните нагласи на малките и средни фирми са нараснали през последната година

14:19 | 29.11.07 г.
Автор - снимка
Създател
Александър Джоганов (горе) и Стефан Василев (долу). Снимки: Investor.bg
Александър Джоганов (горе) и Стефан Василев (долу). Снимки: Investor.bg

Българската икономика се развива добре и няма опасност от „балон“ , подобен на този в САЩ например, заяви Александър Джоганов, директор на дирекция „Малки и средни предприятия“ в Банка ДСК, по време на откриването на третото издание на финансовото изложение „Финанси за всеки”, което се провежда с медийното партньорство на Investor.bg.

Притеснителното е, че според проучване на оценката на мениджърите на малки и средни предприятия относно общата икономическа ситуация, песимистичните нагласи са нараснали през последната година“, каза още Джоганов. По думите му малкият и среден бизнес е „уплашен“ за своите приходи въпреки присъединяването към Европейския съюз и основният проблем за това е ниското ниво на информираност.

Прочуването, цитирано от Александър Джоганов, показва също, че все още е нисък делът на мениджърите, които са на мнение, че компаниите им имат нужда от допълнителни инвестиции. „Все пак, окуражителен е фактът, че за последната година процентът им нараства, макар и с бавни темпове“, уточни банкерът.

От изключителна важност за страната е да се усвои възможно най-голяма част от средствата по еврофондовете и моментът за действие вече е настъпил. Оперативните програми вече работят и банките са готови да помогнат на предприемачите“, каза Александър Джоганов.

Срокът за подаване на документи за кандидатстване по проекти от първия транш на Оперативна програма „Конкурентоспособност“ е до 22 януари 2008 г. Ако даден проект бъде одобрен, фирмата трябва да го реализира, след което, при успешно приключване на проекта, да получи стойността безвъзмездната помощ“, заяви Стефан Василев, директор мениджър “Кредитен център Малък и среден бизнес и международни програми”, Обединена Българска Банка.

Предприемачите имат различни възможности да финансират своите проекти. В случай че дадена фирма желае да се финансира изцяло със собствен капитал, единственото, от което се нуждае, е банкова референция, която не представлява никакъв ангажимент за финансиране от страна на банката. Тя има за цел единствено да удостовери наличието на средствата по специална банкова сметка на кандидатстващата фирма, т. нар. „Ескроу“ сметка“, поясни Василев.

В случай че фирмата се нуждае от заемен капитал, тя следва да запознае банката със своя проект, която, от своя страна, й дава кредитно уверение. То представлява ангажимент от страна на банката да финансира въпросния проект, ако той бъде одобрен от управляващите органи по оперативната програма“, каза още Василев.

По този начин се цели по-висока усвояемост на средствата по оперативните програми. Много от средствата по предприсъединителните фондове, като САПАРД например, не бяха усвоени именно поради липсата на адекватно финансиране. Сега вече фирмите ще имат гаранция от страна на финансовите институции, че ще разполагат с необходимите средства веднага след одобрението на проектите им“, допълни Василев.

На стартиращото днес изложение „Финанси за всеки“ ще вземат участие 24 финансови институции, между които ОББ, Банка ДСК, Пощенска Банка, Интернешънъл асет банк, Алфа банк, Варчев Финанс, КД инвестмънтс, Финансова група Капман, Лев Инс и др. Изложението ще продължи до 1 декември (събота).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:03 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още