IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Създадоха дирекция за единния европейски номер 112

Дирекцията ще има звена в София, Русе, Бургас, Варна, Пловдив и Монтана, като в тях ще работят общо 110 специалисти

13:02 | 29.11.07 г.
Автор - снимка
Създател
Създадоха дирекция за единния европейски номер 112
Нова главна дирекция – Национална система 112, се създава в Министерството на държавната политика при бедствия и аварии, реши на днешното си заседание правителството.

Дирекцията ще има звена в София, Русе, Бургас, Варна, Пловдив и Монтана, като в тях ще работят общо 110 специалисти, които ще осигуряват непрекъснато приемане на спешните повиквания на единния европейски номер 112.

70 от специалистите ще бъдат новоназначени, а 40 са пренасочени от други звена на министерството.

Министерството на държавната политика при бедствия и аварии възнамерява до края на 2009 г. номер 112 да функционира в цялата страна, като на него да могат да се търсят и планинската спасителна служба, БЧК, санитарната авиация и други. Досегашните номера Спешна медицинска помощ, Пожарна, Полиция продължават да функционират.

В средата на октомври от кабинета заявиха, че центровете за приемане на спешни повиквания към единния номер 112 в София и Русе ще се изградят до края на годината, а тези в Бургас, Варна, Пловдив и Монтана - в периода 2008-2009 г. Ден преди това съобщение Европейската комисия взе решение да открие шест процедури срещу България заради нарушения на Общностното право, като едната от процедурите е във връзка именно със забавянето на въвеждането единния номер 112.
 
В началото на август постановление на Министерски съвет официално въведе Националната система за спешни повиквания с единен и безплатен европейски номер 112.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още