IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ДАИТС: Няма конфликт на интереси от участието на Вачков в борда на БТК

ЕК е заявила намерение за откриване на процедура във връзка с нарушение поради липсата на независимост и ефективност на българския телекомуникационен регулатор

17:52 | 28.11.07 г.
Автор - снимка
Създател
ДАИТС: Няма конфликт на интереси от участието на Вачков в борда на БТК
Няма конфликт нито на лични, нито на институционални интереси във връзка с участието на председателя на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС) като представител на държавата в Борда на директорите на БТК, заявиха от ДАИТС.
 
Това е становището на агенцията по повод съобщение на Европейската комисия от днес, 28 ноември, за намерение за откриване на процедура във връзка с нарушение поради липсата на независимост и ефективност на българския телекомуникационен регулатор.

Председателят на агенцията Пламен Вачков бе упълномощен през 2005 г. от министъра на транспорта да защитава интересите на държавата в Борда на директорите на телекомуникационния оператор, се казва в становището на ДАИТС. Това бе необходимо в процеса на прехвърляне на обекти със специално предназначение от БТК на държавата след приватизацията на компанията. В много случаи обектите от националната мрежа за сигурност и отбрана „съжителстваха” със съоръжения на БТК. Периодът на прехвърляне на собствеността продължи през 2006 и 2007 г. Ускоряването и улесняването на преминаването на специалните обекти към ДАИТС е основната причина за участието на Пламен Вачков в борда на директорите на БТК. Председателят на ДАИТС не е получавал възнаграждение за това и не участва в други бордове.

С участието на председателя на агенцията в Борда на директорите на БТК не се поражда конфликт на интереси, тъй като агенцията няма регулаторни функции, заявяват още от ДАИТС. Правомощията на ДАИТС са ясно определени в Закона за електронните съобщения, който бе приет от Народното събрание през май.

От агенцията съобщават още, че многократно са давани обяснения на Европейската комисия за независимостта на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС).

КРС е независим специализиран държавен орган, чийто състав се определя от Народното събрание, Министерския съвет и президента, което гарантира неговата независимост. Правомощията на КРС, както и неговата юридическа и функционална независимост от организациите, предоставящи електронни съобщителни мрежи, оборудване и услуги, са уредени в Закона за електронните съобщения. КРС е първостепенен разпоредител с бюджетни кредити, което осигурява неговата финансова самостоятелност и планира бюджета си на база очаквани приходи от административни такси и такси за ползване на ограничен ресурс, като в случай на недостиг има право да завиши размера на административната такса за контрол. Бюджетът и числеността на персонала на КРС прогресивно са били увеличавани през годините, с което са създадени достатъчно условия за регулатора да упражнява независимо и компетентно своите правомощия.

КРС приема устройствения си правилник, което гарантира самостоятелност при осигуряване на достатъчен административен капацитет за извършване на наблюдения и анализи на пазара, се казва още в становището.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:23 | 28.11.07 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още