IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Орешарски предлага да похарчим 700 млн. лв. от бюджетния излишък

Част от парите са за пътища и за метрото в София

16:49 | 28.11.07 г.
Автор - снимка
Създател
Орешарски предлага да похарчим 700 млн. лв. от бюджетния излишък

Министърът на финансите Пламен Орешарски предлага да бъде одобрена за изразходване сума от бюджетния излишък за тази година до 700 млн. лв., се казва в становището на парламентарната бюджетна комисия. Въпросът беше обсъден на днешното заседание на Народното събрание.

Финансовият министър обясни в парламента, че една част от парите са за изграждане на пътна, железопътна, екологична инфраструктура, както и за строителство на метрото в София, предаде БТА. Предвижда се средства да бъдат изхарчени и за изпълнение на поети ангажименти по главите "Енергетика" и "Телекомуникации" от Договора за присъединяването ни към ЕС, както и за отпускане на временни безлихвени заеми на общините от централния бюджет за финансиране на разходи, в т. ч. за ДДС, по одобрени проекти и програми, съфинансирани от ЕС.

Предвидено е също до 31 май следващата година Министерството на финансите да преведе допълнително в Държавния фонд за гарантиране на устойчивостта на държавната пенсионна система средства в размер на превишението на отчетения към края на тази година излишък по консолидираната фискална програма над 3% от брутния вътрешен продукт. 

В пленарната зала Йордан Цонев (ДПС) предложи изразходваните средства от бюджетния излишък да са в размер до 900 млн. лв., тъй като общият размер на бюджетния е излишък е 3,5 млрд. лв. и от тях 2 млрд лв. ще отидат във фискалния резерв. Цонев отбеляза, че това е първият случай, когато парламентът се произнася по изразходването на средства от излишъка, защото досега това е било в правомощията на МС.

Парламентът обсъди днес проекторешение за одобряване на допълнителни бюджетни кредити в размер до 570 млн. лв. по републиканския бюджет за сметка на преизпълнението на приходите за 2007 г. Министър Орешарски посочи, че отпускането им е възможно, тъй като към момента има три пъти превишение на приходите над разходите в бюджета за 2007 г. Предложението предстои да бъде гласувано утре.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:45 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още