IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бизнесът иска да участва в преразпределението на квотите за вредни емисии

ЕК намали предложението на България за размера на квотите за посочения период с 37 на сто

12:40 | 28.11.07 г.
Автор - снимка
Създател
Бизнесът иска да участва в преразпределението на квотите за вредни емисии
Бизнесът ще иска участие в преразпределението на квотите за вредни емисии, включени в Националния разпределителен план за периода 2008-2012 г., в случай че Европейската комисия (ЕК) не коригира становището си за намаляване на квотите за България, каза председателят на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев на пресконференция.

ЕК намали предложението на България за размера на квотите за посочения период с 37 на сто.

Още следващата седмица трябва да има официална писмена позиция на България в лицето на Министерство на околната среда и водите (МОСВ) по въпроса, смятат от БСК. Освен това, в случай че няма корекция, трябва да се заведе дело в Европейския съд, а срокът за това е до 4 януари, казаха още от организацията.

Окончателният срок за утвърждаване на Националния план за квотите е 28 февруари 2008, а практиката сочи, че подобно дело трае около една и половина-две години.

От бизнес организацията изтъкнаха, че при определяне на размера на квотите ЕК е имала предвид ръст на БВП за България за 2008-2009 г. от 5,2 на сто, по данни от Атинския институт, при условие че прогнозата на самата комисия, направена на 9 ноември, е за икономически растеж от 6,1 на сто за периода, а официалната прогноза на българската страна е за 6,8-6,9 на сто.

Георги Божинов, председател на парламентарната комисия по околна среда, който е участвал във вчерашните разговори с представители на ЕК, посочи, че има известни технически грешки при изчисляването на квотата за вредни емисии за България. За Investor.bg той поясни, че EK е имала предвид данни за изхвърлените вредни комисия през 2005, т.е. преди затварянето на трети и четвърти блок на АЕЦ Козлодуй. След затварянето им (по настояване на самата ЕК) вредните емисии само по този показател са се увеличили с 9 млн. тона годишно заради производството на електроенергия от ТЕЦ и с още 1 млн. тона поради увеличение на въглеродните емисии за сметка на намалението на серните окиси. По думите на Божинов има шанс именно по този параграф да бъде направено преизчислението.

От БСК отново подчертаха, че индустрията на България при орязаните квоти ще бъде ощетена и ще забави темповете си на развитие. Беше посочено, че от 2005 насам ръстът на индустриалното производство е над 10 на сто годишно и са направени големи инвестиции в циментовата промишленост.

Представители на целулозно-хартиената промишленост изтъкнаха, че този сектор в България също ще бъде „спънат“, тъй като миналата година производството му е било около две трети от това преди 1990 г., а освен това у нас се произвежда на човек от населението по-малко от половината хартия от тази на човек в ЕС.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още