IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

КЗК разреши концесията на Пристанищен терминал Оряхово

Концесионерът планира да развива и модернизира терминала, да повиши качеството на услугите и да увеличи потока и видовете обработвани товари

11:46 | 28.11.07 г.
Автор - снимка
Създател
КЗК разреши концесията на Пристанищен терминал Оряхово

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши установяване на едноличен контрол върху „Пристанищен терминал Оряхово” от страна на „Слънчев Дар” АД, Варна, става ясно от съобщение на регулаторния орган. Концентрацията ще се осъществи чрез договор за концесия.

Предоставянето на концесия върху „Пристанищен терминал Оряхово” е част от Националната програма за развитие на пристанищата. Подписаният през юли договор е за период от двадесет и пет години и предвижда дружеството, което е собственост на варненската фирма Изида Инвест, да извършва пристанищни услуги по обработка на товари и поща, обслужване на пътници, морско-технически услуги и съпътстващи дейности.

Към момента „Слънчев Дар” АД не присъства на разглеждания пазар.

Предприятието планира да развива и модернизира терминала, да повиши качеството на услугите и да увеличи потока и видовете обработвани товари, се посочва в съобщението на КЗК. Анализът на комисията е показал, че планираната концентрaция не би могла да наруши ефективната конкуренция в сектора.

Пристанищен терминал Оряхово” притежава собствено свидетелство за експлоатационна годност в предоставянето на услуги по обработка на генерални и насипни товари, обслужване на пътници и корабно снабдяване. „Пристанище Оряхово” е свързано само с националната пътна мрежа чрез изход на автомобилен път до гр. Оряхово и няма връзка с националната ж.п. мрежа. Пристанищната територия, обект на концесия, е с площ от 12 300 кв.м. Терминалът разполага с две кейови места за обработка на товари и поща и едно кейово място за обслужване на пътници.

Съгласно данните, предоставени от Изпълнителна агенция “Пристанищна администрация”, през изминалата 2006 г. пазарният дял на „Пристанищен терминал Оряхово“ е равен на 1,30%. Изчисленията са направени въз основа на обема на преминали и обработени товари през речните пристанища. По отношение на относителен дял от общия пътникопоток, преминаващ през речните пристанища, данните сочат, че делът на Пристанище терминал Оряхово е равен 1,14%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:02 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още