IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Очакват 158 млн. евро икономически ефект от офсетни споразумения

Това са средства от инвестиции, прехвърляне на ноу-хау и лицензи, създаване на нови конкурентоспособни продукти и др.

11:36 | 28.11.07 г.
Автор - снимка
Създател
Очакват 158 млн. евро икономически ефект от офсетни споразумения
Очакваният икономически ефект за България от сключените до момента офсетни споразумения се изчислява на 158 млн. евро, каза по време на международна конференция "Развитие на офсетната политика в България" министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров, цитиран от БТА.

По думите на Димитров това са средства от инвестиции, прехвърляне на ноу-хау и лицензи, създаване на нови конкурентоспособни продукти, експортна подкрепа и съвместно производство.

Към настоящия момент се изпълняват офсетни дейности, в това число и инвестиции, на стойност 46,727 млн. евро.

Министерството на икономиката и енергетиката е готово да сътрудничи за реализацията на офсетните планове на фирмите, които работят в сферата на отбраната, каза министърът.

Същевременно Петър Димитров отбеляза, че задачата на офсета не е толкова да се привлекат инвестиции за модернизация на армията, а за модернизацията на българската икономика.

За България е важно да се дислоцират инвестиции, които носят нови продукти, технологии, достъп до нови пазари. Най-краткият път за достъп до такива технологии е офсетът, посочи министърът.

Петър Димитров прогнозира, че до края на годината преките чуждестранни инвестиции ще надхвърлят 5 млрд. евро. По данни за деветте месеца инвестициите са с 800 милиона евро повече спрямо същия период на 2006 година. За миналата година инвестициите са били в размер на 4,4 млрд. евро.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:48 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още