IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 28 ноември

08:11 | 28.11.07 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 28 ноември
Ценови заговор на Слънчев бряг
в. Сега

От 2009 г. хотелиерите в курорта Слънчев бряг ще се опитат да прилагат единна ценова политика. Това се разбра вчера след заседание на Съюза на собствениците в курорта. "Целта е да няма различни цени за една и съща категория хотели. За нощувка в 3-звезден хотел в активния сезон не би трябвало да се плаща под 50 лв. с ДДС", заяви членът на управителния съвет на съюза Венелин Ташев.

Сдружението е искало единната ценова политика да действа още от лятото на 2008 г., но основните записвания за догодина вече са направени. От съюза обявиха, че започват преговори с туроператорите с цел да ги накарат да не приемат договори с хотели, които подбиват цените. Според членове на сдружението няма никакъв проблем каква да е максималната цена, но минималната трябва да е определена. Едновременно с това ще се търси начин за уговаряне и на доставчиците на продукти също да бъдат предлагани еднакви цени на различните собственици на хотели и заведения, защото сега те осъществявали според тях нелоялна конкуренция. От сдружението не пожелаха да коментират дали случайно те също не нарушават антимонополното законодателство, според което е забранено картелно наговаряне на цени.

Новите телекоми вече ще имат достъп до мрежата на БТК
в. Дневник

Макар все още да няма подписани договори между БТК и алтернативните телекоми за предоставяне на специфичен достъп до инфраструктурата за широколентов интернет на БТК, т.нар. битстрийм, пробивът е направен. Вече има битстрийм, лаконично заяви зам.-председателят на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Валентин Хараламбов. Регулаторът е посочил тавана на цените за наемане на мрежата на историческия оператор от новите телекоми. За еднократно откриване на порт, т.е. за свързване на двете мрежи, конкурентните оператори ще плащат до 112 лева, а за техническо проучване и откриване на абонатна линия - до 32 лв. Определени са и горните граници на месечния абонамент за агрегиращ МАN порт - до 130 лв., абонамент за VLAN - до 60 лв., и таксата за закриване на линия - до 25 лв. КРС прибягна до мярката, след като последното предложение на БТК, макар и с корекции, остави съмнения, че телекомът не е представил доказателства за разходоориентирани цени. КРС не приема и маржа от 10-12%, който БТК предлага на алтернативните телекоми. Според регулатора, за да има добри условия за взаимоизгоден бизнес, той трябва да е около 20 на сто.

90% от фалшивите банкноти са двайсетолевки
в. Сега

Двайсетолевките са любимата банкнота на фалшификаторите, става ясно от отчета на БНБ за полугодието. Близо 91% от задържаните неистински банкноти за периода са от купюра 20 лв. Делът на задържаните имитации на десетолевки е 4.6%, а от 50 лв. - близо 4%.
Далеч по-малко ментета има сред по-дребните и най-едрите банкноти. Неистинските двулевки, петолевки и столевки са под 1% и са общо 29 на брой.

София ще брои потенциалните пътници на метрото
в. Дневник

Столичната община през декември ще брои потенциалните пътници в метрото от кварталите "Младост и "Дружба". Преброяването се прави заради финансирането от оперативна програма "Транспорт" на Европейския съюз за продължението на първия лъч на метрото от "Младост" до летището, за което ще кандидатства общината. Броенето ще обхване хората от двата квартала, които пътуват с градския транспорт и лични автомобили, и е поръчано на социологическа агенция.

По план метрото трябва да стигне до кв. "Младост 1" в края на 2008 г. Така първата метролиния ще тръгва от жк "Обеля", ще минава през "Люлин" и центъра и ще стига до началото на жк "Младост". Следващата година ще започне изграждането на втората линия на метрото - от надлез "Надежда", през Централна гара и НДК до хотел "Кемпински-Зографски", като се очаква тогава вече да е осигурено финансиране от ЕС. За продължението на първата метролиния до края на "Младост" и до летището все още се търсят средства.

Ядем румънски хляб и гръцки банички
в. Стандарт

Румънски фирми искат да внасят хляб у нас, защото в северната ни съседка брашното било много по-евтино. По бензиностанциите ни пък се продават гръцки замразени банички с ниско качество и съмнителен заместител на сирене. Това съобщи Иво Бонев, председател на регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите във Варна и шеф на фирма "Лагард". Според него родното хлебопроизводство изживява най-тежката си криза от десет години насам. Причината е поскъпването на брашното и сивият сектор. По-добре комисиите да разследват съмнително ниските цени на самуна, а не да търсят заговор между производители, препоръчва Бонев.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:12 | 28.11.07 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още