IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Парното няма да поскъпва тази зима, токът дори щял да поевтинее от юли

Според ДКЕВР електроенергията може да поевтинее заради намалените технологични загуби на електроразпределителните дружества

12:34 | 27.11.07 г.
Автор - снимка
Създател
Парното няма да поскъпва тази зима, токът дори щял да поевтинее от юли
Парното най-вероятно няма да поскъпне през този отоплителен сезон, независимо от исканото от "Булгаргаз" увеличение с около 34 процента на природния газ от 1 януари.

„Увеличението на цената на природния газ не води автоматично до увеличение на цената на топлинната енергия“, посочи председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) проф. Константин Шушулов.

По думите му ценообразуването се извършва по специални наредби и, за да увеличи цената на топлинната енергия, трябвало да се „пипне“ и цената на електроенергията, защото производството било комбинирано.

„Не можем на всеки три месеца да правим ценообразуване, каза Шушулов.

Според ДКЕВР от 1 юли 2008 г. може да поевтинее електроенергията заради намалените технологични загуби на електроразпределителните дружества.

Влияние върху цената надолу щяло ще окаже и промяната в отчитането на електроенергията, което вече ще се извършва не на всеки месец, а на всеки три месеца.

„Искахме с това да се намали цената на електроенергията за бита и поставихме това като условие на електроразпределителните дружества“, допълни шефът на регулатора.

Той обясни, че ДКЕВР е поискала печалбата, която ще отчетат дружествата от намаление на разходи за инкасатори, да премине към потребителите.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:36 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още