IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Само 2 фирми с право за пренос на електроенергия през граница за декември

Независимо дали дадено домакинство е доволно или не от цената и качеството на електроснабдяването, то не може да сключи засега договор с друг търговец, защото други възможности няма

18:14 | 26.11.07 г.
Автор - снимка
Създател
Само 2 фирми с право за пренос на електроенергия през граница за декември

НЕК ЕАД и Щаткрафт Саут Ийст Юръп ЕАД са компаниите, получили права за пренос на електроенергия през граница (трансграничен капацитет), за м. декември, съобщиха за Investor.bg от НЕК.

Търговските права за пренос за периода са придобити в резултат на тръжна процедура за разпределение на предлаганата пропускателна способност през границите в направления Румъния-България и обратно, Сърбия-България и обратно, Гърция-България и обратно. Такива тръжни процедури вече ще се провеждат всеки месец от електроенергийния системен оператор, като предлаганият капацитет за разпределение ще бъде различен.

Междувременно проучване на Investor.bg установи, че на практика за битовите потребители на електроенергия либерализацията на пазара, официално обявена от 1 юли т.г., все още не е настъпила. Въпреки че Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) декларира, че българските потребители имат избор да сключат договор между над 30 лицензирани търговци на електроенергия, към момента такъв избор няма и остават да важат сключените договори с поделенията в страната на ЧЕЗ, ЕВН и Е.ОН. Което означава, че независимо дали дадено домакинство е доволно или не от цената и качеството на електроснабдяването, то не може да сключи договор с друг търговец, защото други възможности няма.

Запознати коментираха, че до края на тази, а вероятно и в началото на следващата година няма да има предложения от търговци за битовите абонати, главно защото още не са изработени (от работна група) и приети от ДКЕВР конкретните правила за търговия с електроенергия на либерализирания пазар у нас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:39 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още