IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Затвор и глоби по дело за присвояване на средства по ФАР

Престъпната група е фалшифицирала нотариални актове, за да придобие едни от най-хубавите сгради в центъра на Русе

12:16 | 26.11.07 г.
Автор - снимка
Създател
Затвор и глоби по дело за присвояване на средства по ФАР
В Русенския окръжен съд днес бяха прочетени присъдите по едно от първите дела за престъпна схема за придобиване на имоти чрез фалшифициране на нотариални актове и за присвояване на средства от проект, финансиран по програма ФАР. Срещу четирима души бяха повдигнати 53 обвинения, 43 от тях - срещу Юлиан Спасов - бивш председател на МСДС в Русе. Другите подсъдими са неговият баща Сашо Спасов, дядо му по майчина линия Иван Михайлов и партньорът му Емил Каракашев.

На Юлиан Спасов беше наложена присъда от шест години затвор, две години без право да упражнява търговска дейност и да бъде материално-отговорно лице и глоба от 7400 лева. Неговият партньор Емил Каракашев и дядо му Иван Михайлов получиха тригодишни условни присъди с по пет години изпитателен срок и конфискация съответно на четвърт и на половината от имуществата. Сашо Спасов бе осъден да плати 1500 лева глоба.

Материалите по разследването са събрани в 25 тома, които включват и документи от Европейската служба за борба с финансовите измами. Чрез тях е доказано, че Юлиан Спасов е присвоил 20 хиляди евро от програма "ФАР-Аксес", отчитайки парите с фалшиви фактури. Разпитани са 66 свидетели от цялата страна и са изготвени експертизи от 12 вещи лица.

Престъпната група е фалшифицирала нотариални актове, за да придобие едни от най-хубавите сгради в центъра на Русе. Реституираните по този начин държавни имоти са на стойност повече от 800 хил. лв. по цени към 2002 г., съобщи наблюдаващият прокурор Кремена Колицова, цитирана от БТА. Сред тях е дори строената в края на 19-и век сграда на банка "Гирдап", която сега е предоставена на местния клон на Сметната палата.

Същата схема е била подготвяна и за София. В нея е била включена срутилата се сграда на улица "Алабин".

Прокурорът Кремена Колицова заяви след делото, че ще протестира присъдите. Осъдените също казаха, че вероятно ще ги обжалват.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още