IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Земеделски стопани искат още доплащания, иначе ще стачкуват

До момента национални доплащания не са предвидени, а искането е в бюджета за тях да се има по 5 лева на декар,

11:45 | 26.11.07 г.
Автор - снимка
Създател
Земеделски стопани искат още доплащания, иначе ще стачкуват

Земеделски стопани от община Плевен настояват на второто четене на Закона за държавния бюджет за следващата година да бъдат гласувани допълнително 147 млн. лева, необходими за национално доплащане за земеделските производители към директните плащания от Европейския съюз (ЕС), съобщава БТА, цитирайки Георги Милев от Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите.  

До момента национални доплащания не са предвидени, а искането е в бюджета за тях да се има по 5 лева на декар, е пояснил Милев. По думите му в редица европейски страни националното доплащане е около 15 евро за декар. 

Приходът от земеделие за брутния вътрешен продукт (БВП) е 10%, затова искането да бъдат отделени за 0,5% от БВП за подпомагане на земеделците е разумно, смята Милев. Според него „насочване на 110 млн. лв. за отрасъла тютюнопроизводство и нула лева за зърнопроизводство е геноцид“ за тяхната сфера.

В тази връзка около 2000 зърнопроизводители от Плевенско започват от днес предупредителни протестни действия. От сряда те са готови и на гражданско неподчинение, ако исканията им не бъдат чути в парламента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:03 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още