IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 26 ноември

08:06 | 26.11.07 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 26 ноември
Руската "Мечел" става съсобственик в "Топлофикация - Русе"
в. Дневник

Руският холдинг "Мечел интерненъшъл" поиска от българския антитръсов регулатор да разреши сделка за поемане на контрол на част от "Топлофикация - Русе", съобщи агенция "Интерфакс". В обявление на страницата на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) се посочва, че руската компания е изпратила уведомление в комисията, че ще придобие заедно с холдинг "Словенске електрарне" контрол върху приватизираното дружество и иска разрешение за концентрация.

За да придобие "Мечел" 49% от акциите на топлофикационното дружество, компанията трябва да получи разрешение и от Агенцията за следприватизационен контрол (АСК). В началото на юли словенският холдинг, който в края на миналата година предложи 85.1 млн. евро за 100% от акциите на централата и бе избран за купувач, обяви търг за продажбата на до 49% от акциите на русенското дружество, без да информира Агенцията за приватизация (АП).

Трафикът в София ще се отпушва чрез затваряне на центъра
в. Дневник

Нова 4-годишна програма срещу задръстванията в София беше представена вчера от кмета Бойко Борисов и главния архитект Петър Диков. За нея са нужни над 3 млрд. лв., от които общината възнамерява да поеме 1.2 млрд. Другите пари се чакат от държавата, европейските фондове и от публично-частно партньорство. Миналата година, когато Диков пое поста, представи 4-годишен план срещу транспортния ад в града и обяви, че за него са нужни 1.5 млрд. лв. Новата програма е разширен вариант и според главния архитект няма да има проблем с финансирането.

Проектът за отпушване на трафика предвижда движението на коли да се отклони от центъра. За да се получи това, се залага на метрото и паркинги около него. В края на следващата година подземната железница трябва да стигне до кв. "Младост". През 2008 г. ще започне строителството на втората линия на метрото - от надлез "Надежда", през Централна гара, НДК, до хотел "Кемпински". Тя ще се строи с осигурени вече пари от ЕС и ще е готова до 2011 г. Продължението на първата метролиния до края на "Младост" и летището се отлага за 2010 г. От общината се надяват хората да оставят колите си до метростанциите и да се придвижват в центъра с метрото. За целта ще бъдат изградени безплатни общински паркинги като начало в кв. "Младост" и "Люлин". Изграждането им ще започне догодина. Очаква се да започне и отдавна обещаваното строителство на подземни паркинги в центъра. От кварталите до метростанциите и центъра общината обещава да има велоалеи.

250 лева налози за жилище в София
в. Стандарт

Близо 250 лв. за данъци, такси и застраховки ще плащаме за малко жилище в центъра на София. От януари 2008 г. общинските съвети ще определят размера на данък сгради. Догодина депутатите ще гласуват и задължителна застраховка на имотите срещу земетресения и наводнения. Предвижда се тя да влезе в сила от 2009 г., а цената й да бъде от 35 лв. за жилища в София до 6 лв. за селски имоти, каза председателят на парламентарната комисия за борба с бедствията Венелин Узунов. Но най-големият разход за собствениците на жилища ще си остане такса смет.
Кабинетът предложи общинарите да гласуват данък сгради в границите между сегашния размер от 1,5 на хиляда до двойно по-високите 3 на хиляда от данъчната оценка на имота. Общините да могат и да намаляват данък сгради ще предложи НДСВ преди второ четене на промените, каза Милен Велчев по Дарик радио. Според него налогът може да бъде от 0,5 до 3 на хиляда. Ако това се подкрепи от парламента, данъкът за жилище от 59 кв. м в центъра на София ще бъде между 30 лв. и 180 лв. при 90 лв. в момента.

От 2009 г. всеки имот със застраховка "Бедствие"
в. Сега

Най-малко 6.40 лв. годишно ще плащат собствениците на селски имоти от началото на 2009 г., когато ще влязат в сила задължителните застраховки срещу бедствия. Покритието на полицата за тях ще е 6000 евро. За градските апартаменти ще се дължат минимум 34.80 лв. за година при лимитирано обезщетение от 30 000 лв. Това гласят част от предложените мерки в националната програма за компенсиране на щетите от природни бедствия, която се кове в парламента.

Търговец на осветителни тела ще разраства мрежата си
в. Дневник

Компанията за търговия с осветителни тела "Денилайтинг" прояви интерес към набирането на капитал чрез фондовата борса и да разрасне дейността си. Макар все още нещата да са на фаза проучване и обмисляне на алтернативи, компанията има планове за разрастване в национален мащаб и развитие на търговската мрежа, съобщи Милена Радева, която е съсобственик в дружеството.

Към момента компанията все още е регистрирана като дружество с ограничена отговорност, което трябва да се промени при евентуално решение за листване на БФБ. Тя е сред най-динамично развиващите се компании от сектора, като вече е сключила договор за партньорство със специализираното подразделение на Philips, а вече е построена представителна сграда с обща площ 4000 кв.м в Бургас.

900 лева за шофьорски курс догодина
в. Сега

Шофьорската книжка е на път да се превърне в лукс. От 1 януари автошколите ще вдигнат цените на курсовете от 650 до 700 лева, стана ясно през уикенда. Поскъпването се налагало заради новата учебна програма, която предвижда повече теория и допълнителни 7 часа кормуване за бъдещите водачи. Това обясни Йонко Иванов, председател на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка. Към средата на идната година таксата ще скочи с още 150 лева - заради изискването курсовете да се водят в специални учебни центрове.

300 000 коли са внесени за една година у нас
в. Новинар

Над 300 000 ще достигнат внесените автомобили в страната до края на годината, прогнозираха вчера от Съюза на вносителите на автомобили у нас. По техни данни през първата половина на тази година внесените коли са над 150 000, което е три пъти повече в сравнение с вноса през цялата предходна година. Причината за това е падането на митническите такси след влизането на страната ни в ЕС, тъй като най-големият импорт е от там.

Компютър изяде рушветите
в. Стандарт

Рушветът ще остане само сладък спомен за катаджиите след Нова година. Компютър вече ще засича хулиганите на пътя и директно ще им пише глобите. Машината ще бъде вързана към стотиците камери, които ще дебнат шофьорите в столицата. Компютърът ще изрови за броени минути всички данни на заснетия нарушител и автомобила му. Скоро след това провинилият се шофьор ще получи честитка по пощата, съобщиха за "Стандарт" от ръководството на КАТ. Очаква се на ден да гърмят до 10 000 джигити. Така пътните полицаи няма да прикриват нарушителите срещу пачка в джоба. Провинилите се водачи пък губят шанс да се измъкнат, след като са засечени от камерите.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:18 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още