IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Седмицата стартира с IPO-то на Енемона, завършва с Агрия

Днес е последната дата с право на участие в предстоящото ОСА на Мостстрой АД

08:25 | 26.11.07 г.
Седмицата стартира с IPO-то на Енемона, завършва с Агрия

Днес, 26 ноември, ще се проведе първичното публично предлагане на 2 млн. акции (IPO) на Енемона АД. Заявки за записване ще се приемат от 9 до 16 ч. в офисите на мениджърите на емисията – Елана Трейдинг АД и ОББ АД, а класирането на поръчките ще се извърши във вторник, 27 ноември.

Методът на осъществяване на IPO-то е букбилдинг с ценови диапазон, като минималната емисионна стойност на акция е 11 лв., а максималната – 16,8 лв. Съгласно решението на Съвета на директорите на Енемона АД увеличението на капитала ще се счита за успешно проведено, в случай че бъдат записани и изцяло заплатени не по-малко от 1 200 000 броя от новите акции или минимум 60% от общото количество на емисията.

Също днес е последната дата за сключване на сделки с акциите на Мостстрой, до която придобилите книжа от дружеството ще могат да вземат участие в предстоящото Общо събрание на акционерите (ОСА), което ще се проведе на 12 декември.  

На ОСА притежателите на дялове в компанията ще гласуват по проект за решение Васил Крумов Божков и Нове Холдинг АД да бъдат избрани за членове на Надзорния съвет на Мостстрой. Освен това акционерите ще гласуват и за сплит, а именно промяна в номиналната стойност на издадените 111 494 броя поименни акции от капитала на дружеството от 10 лв. на 1 лв. всяка една, след което общият брой на акциите да стане 1 114 940, а размерът на капитала на дружеството да остане непроменен на 1 114 940 лв.  

Днес е и последната дата за сключване на сделки с книжата на Слънчев ден, в резултат на които приобретателят ще има възможност да участва в предстоящото ОСА на дружеството. Сред точките от дневния ред на събранието е овластяване на управителните органи на Слънчев ден за извършване на сделки по разпореждане с активи на обща стойност над една трета от по-ниската стойност на активите съгласно последния одитиран отчет. 

Желаещите да участват в предстоящото ОСА на Петър Караминчев, което се планира да се проведе на 12 декември, могат да направят това, ако закупят акции до края на днешната търговска сесия. Акционерите на русенското предприятие ще гласуват по проект за овластяване на управителните органи на Петър Караминчев да извършат покупка на недвижими имоти в Русе от Синергон Холдинг. Недвижимите имоти представляват 8,37% идеални части от имот с обща площ от 40 308 кв. м, заедно с 22,5% идеални части от построената в имота масивна едноетажна сграда, цялата със застроена площ от 130 кв.м. Общата стойност на договора е 2 310 000 лева. 

Днес е и крайната дата за записване на акции от увеличението на капитала на Спарки Елтос АД. Емисията акции на Спарки Елтос АД е в размер на 2 800 000 лева, разпределени в същия брой обикновени акции с номинална стойност от 1 лв. всяка и емисионна стойност от 16 лв. всяка. Емисията ще бъде издадена в резултат на увеличаване капитала на дружеството до 16,8 млн. лв. 

Във вторник ще се проведе ОСА на Еврохолд България, на което акционерите ще гласуват по проект за създаване на нова дъщерна компания - EuroIns Insurance Group, която да обедини застрахователния бизнес на компанията. Kапиталът на новата компания ще бъде формиран чрез апорт на акциите, които холдингът притежава в EuroIns Bulgaria, EuroIns Romania (Asitrans Asigurari) и ЗОК Св. Николай Чудотворец. 

На Общото събрание на Еврохолд България ще бъде разгледана и инвестиционната стратегия на холдинговата компания в сектора застрахователна дейност, се казва още в съобщението. Предвижда се чрез новото дружество да бъдат осъществени придобивания на други застрахователни компании в региона. 

На 28 ноември, сряда, е последната дата за сключване на сделки с акциите на Специализирани Бизнес Системи, даващи право на глас в предстоящото ОСА на дружеството, което ще се проведе на 15 декември. На същото ще се гласува по проект за осъществяване на сплит като номиналната стойност на акциите на дружеството ще бъде намалена от 50 на 1 лев.

От четвъртък, 29 ноември, започват да се приемат оферти за акции от първичното публично предлагане на Агрия груп холдинг. Ще бъдат предложени общо 1,7 млн. акции с минимална цена 9 лв. и ценови диапазон 9-13 лв. Поръчки в предлагането, чийто водещ мениджър е ОББ, ще се приемат до 3 декември. Поръчките могат да бъдат пазарни и лимитиран.

С набраните средства компанията планира да финансира инвестиционната си програма. Плановете на дружеството са да увеличи двойно продажните си до 2012 г., а счетоводната печалба да нарасне от 1,7 млн. лв. в края на 2007 г. до близо 10 млн. лв. в края на 2012 г. 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:01 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още