IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 24 ноември

Залагат влакове за 120 млн. евро - в. Стандарт

09:20 | 24.11.07 г.
Преглед на печата за 24 ноември
Залагат влакове за 120 млн. евро
 
в. Стандарт
 
120 млн. евро заем взе "Български държавни железници" под формата на корпоративни облигации, пласирани от Насърчителна банка. Това обяви шефът на БДЖ Олег Петков. С парите железниците ще ремонтират 1200 товарни вагона - за открити товари, зърновози и цистерни за превоз на течни горива. Като гаранция по кредита БДЖ е заложила част от подвижния си състав, включително и новите дизелови мотриси "Дезиро", на "Сименс". С една част от заема железниците ще платят борча си към НЕК от 67 млн. лв.
 
150 дружества изпадат от борсата
 
в. Стандарт
 
150 дружества ще изпаднат от борсата през следващите години, защото не са успели да наберат достатъчно капитал. Това каза шефът на борда на директорите на Българска фондова борса Виктор Папазов на кръгла маса в Старозагорски минерални бани.
Според Папазов тези фирми трябва да си отидат, защото са наследство от масовата приватизация и насила са направени публични.
Сега публичните дружества на борсата са 378, а догодина се очаква над 60 компании да пуснат свои акции за търговия.
 
Вдигат ново летище в Пловдив
 
в. Стандарт
 
Нов пътнически терминал ще има догодина летище Пловдив. Това съобщи новият директор на аеропорта Янко Янков, който час след като пое поста на досегашния шеф Пламен Николов нареди ремонт на тоалетните. Янков е бивш шеф на аерогарата във Варна. По думите му новото летище ще покрива изцяло международните стандарти. Капацитетът му ще бъде 500 души за 2 часа. За това време ще се обработват един излитащ и един кацащ самолет, обясни Янков. Инвестицията в новия терминал ще е около 20 млн. лв.
 
Местните данъци нарастват догодина
 
в. Новинар
 
Общините сами ще могат да определят размера на местните данъци и такси от догодина. Това решиха вчера депутатите, след като гласуваха на първо четене промените в Закона за местните данъци и такси. Минималният размер на местните налози ще бъде равен на най-високия за тази година, а максималният може да стане от два до три пъти по-висок. Парламентът прие вчера промените на личните данъци.
 
50 млн. лв. губи хазната от облекченията за хазарта
 
в. Сега
 
Ако поправката в Закона за корпоративното подоходно облагане за налозите върху хазарта мине, бюджетът ще изгуби около 50 млн. лв. Това прогнозира по БНР вчера общинският съветник от БСП и бивш зам. финансов министър Георги Кадиев.
Поправката, която кабинетът се опитва да прокара, променя начина, по който се изчислява налогът. Сега организаторите на хазартни игри плащат 10% върху всичките си приходи, а предложението е налогът занапред да се плаща върху остатъка, след като бъдат изплатени всички награди.
 
От Нова година билетите за влак поскъпват с 10%
 
в. Сега
 
От началото на следващата година цените на билетите за влак ще се повишат с 10%. Това съобщи пред "Сега" шефът на БДЖ Олег Петков.
"Увеличението ще засегне всички пътувания над 20 км, т.е. няма да се пипат единствено билетите по крайградските линии, с които много хора пътуват за работа", обясни той. БДЖ ще запази всички намаления, които в момента дава - за пенсионери, за групови пътувания или при абонаментни карти. Според жп превозвача основният аргумент за промяната е поскъпването на тока и на дизеловото гориво.
 
 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:02 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още