IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Общините определят сами местните данъци от догодина

Максималният размер за отделните местни данъци може да бъде до два пъти по-висок от минималния

12:06 | 23.11.07 г.
Автор - снимка
Създател
Общините определят сами местните данъци от догодина
От следващата година общините сами ще могат да определят размера на местните данъци и такси, като държавата ще задава само техния минимален и максимален размер, решиха депутатите, които приеха на първо четене измененията в Закона за местните данъци и такси.

Максималният размер за отделните местни данъци може да бъде до два пъти по-висок от минималния, с изключение на данъка върху превозните средства, който може да бъде до три пъти по-голям.

Общинските съвети ще могат да определят различен размер на данъка на основното жилище в границите от 0,75 промила върху данъчната оценка за недвижимия имот до размера на данъка, определен от общинския съвет за останалите недвижими имоти.

Предлага се също данъчната оценка на недвижимите имоти вече да не може да се изменя през годината.

Общинският съвет също така ще има правото да освобождава от местни такси не само отделни категории граждани, както е към момента, а и категории физически лица.

За следващата година е предвиден срок до 29 февруари местните общински съвети да определят съответните данъци и такси.

От 2008 г. патентният данък става местен налог и той ще премине от Закона за данъците върху доходите на физическите лица в Закона за местните данъци и такси.

Предварителните разчети на Министерски съвет за годишния размер на облагането на патентните дейности са следните: за платени паркинги (данъкът се определя за място за паркиране според местонахождението на обекта) - от 5 до 200 лв., шивашки, кожарски, кожухарски услуги (според местонахождението на обекта) - от 40 до 840 лв., търговия и услуги, свързани с благородни метали – 500-2500 лв., бръснарски и фризьорски услуги (за работно място) – 60-840 лв., машинописни и копирни услуги (на брой устройства) – 180-594 лв., козметични услуги (на работно място) – 130-900 лв., заложни къщи – 3000-28 000 лв.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:39 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още