IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Приеха на първо четене въвеждането на плосък данък от 10 на сто

Размерът на необлагаемата годишна данъчна основа остава 2400 лв.

11:21 | 23.11.07 г.
Автор - снимка
Създател
Приеха на първо четене въвеждането на плосък данък от 10 на сто
Депутатите приеха на днешното си заседание на първо четене измененията в закона за данъците върху доходите на физическите лица. Основното изменение предвижда въвеждане от следващата година на плосък данък от 10 на сто върху доходите на всички физически лица. Въпросът дали да има необлагаем минимум ще се обсъжда между първо и второ четене.

Облагаемият доход от стопанска дейност на лицата, които не са търговци, ще се приспада както следва: с 40 на сто ще се намалява облагаемият доход от продажби на произведени, преработени или непреработени продукти от селското, горското, ловното и рибното стопанство; също с 40 на сто ще се приспадат авторските и лицензионни възнаграждения, включително от продажба на произведения на науката, културата и изкуството; с 40 на сто ще се приспадат доходите от упражняване на занаят, които не се облагат с патентен данък, а с 25 на сто - облагаемата основа при упражняване на свободна професия или възнаграждения по извънтрудови отношения.

Размерът на необлагаемата годишна данъчна основа остава 2400 лв.

Размерът на данъка върху годишната данъчна основа за доходите от стопанска дейност на еднолични търговци ще бъде 15 на сто. Надвнесеният за данъчната година данък за доходите на едноличен търговец може да се приспада от следващи авансови и годишни вноски за този данък.

За лицата, които имат 50 и над 50 на сто намалена работоспособност, ще се облагат месечните доходи над 485 лв.

Когато в рамките на текущата данъчна година дадено лице се регистрира по закона за ДДС, то се облага по общия ред на този закон за цялата данъчна година.

Месечната данъчна основа за лицата се определя, като облагаемият доход за месеца се намалява с удържаните от работодателя задължителни осигурителни вноски, които са за сметка на физическото лице.

Физическите лица подават годишна данъчна декларация, като в нея вписват придобитите през годината доходи, подлежащи на облагане с данък върху общата годишна данъчна основа. Декларират се доходите, подлежащи на облагане с патентен данък по реда на закона за местните данъци и такси, придобитите през годината доходи от дивиденти, притежаваните акции и дялови участия в дружества.

За доходи от източник в чужбина, при облагането на които се прилага методът за избягване на двойното данъчно облагане „освобождаване с прогресия“, местните физически лица могат да не предоставят удостоверение за размера на внесения данък.

Търговците по смисъла на търговския закон, включително едноличните търговци, декларират с годишната данъчна декларация дължимите и внесените данъци по реда на закона за корпоративното подоходно облагане.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:02 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още