IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БФБ пуска собствена система за разкриване на публична информация

Пускането на услугата ще стане веднага след като Комисията за финансов надзор обособи собствения си канал за получаване на регулирана информация

15:24 | 22.11.07 г.
Автор - снимка
Създател
БФБ пуска собствена система за разкриване на публична информация
Българска фондова борса-София АД е разработила и в скоро време ще пусне в действие интегрираната система за разкриване на информация X3 News, съобщават от институцията.

Пускането на услугата ще стане веднага след като Комисията за финансов надзор обособи собствения си канал за получаване на регулирана информация. Публичните дружества и емитентите ще имат възможността да предоставят цялата информация на БФБ, като системата ще препраща незабавно регулираната информация безплатно към КФН, а останалата информация, срещу заплащане, ще се публикува на специално създадения за целта уеб-сайт, се казва още в съобщението.

Оператор на продукта ще бъде дъщерното дружество на Борсата - Сервиз Финансови Пазари ЕООД.

Освен информация от компаниите, в плановете за развитие на X3 News е заложено и пускането на модул за аналитична информация – X3 ANALYSES, уточняват още от БФБ-София.

Вчера БФБ-София временно прекрати публикуването на новини за публичните компании в бюлетина си, като малко по-късно възстанови информационния поток.

Съгласно новите разпоредби в Наредба № 2 за разкриването на информация от публичните дружества, достъпът и обменът на информация с регулирания пазар и Централния депозитар на системата се ограничават само до информацията по чл. 27 от Наредба №2, ал. 4 и 5, а именно поканите за свикване на Общи акционерни събрания.

Отсега нататък задължение на публичните дружества ще бъде да предоставят информация на Комисията за финансов надзор и обществеността. До надзора това ще става както досега – чрез системата „Екстри“, а освен това всяко дружество ще трябва да избере медия, чрез която да направи информацията публично достъпна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още